Så hälsades 2015 välkommen

31.12.2014  Foto/Kuva: Stig Kavander
31.12.2014
Foto/Kuva: Stig Kavander
Med stadsdirektör Folke Öhmans tal, med manskörssång och tal av kyrkoherden Harry Backström och finska församlingens pastor Jari Heikkilä mottog Pargas det nya året.
Ett hundratal åhörare fick också njuta av Pargas manskörs stämmor  på nyårsaftonskvällen.
PK återger här Folke Öhmans tal i sin helhet:
Bästa Pargasbor!
Skärgårdsstaden Pargas är en fin plats på jorden, frågar man mig – den bästa! Vi har ett händelserikt år bakom oss. Piffen imponerade stort när man visade sin bredd och styrka under 100-års jubileumsåret. Piffen är flaggskeppet och hundratals andra förtjänar också ett tack för insatserna för sin hemort. Förenings-, kultur- och idrottslivet är starka, positiva krafter som skapar trivsel och välmående i vår stad. I en svår tid har Pargas haft den lägsta arbetslösheten i landskapet, vi har ökat relativt sett mest i antalet nya arbetsplatser, våra företag mår med andra ord i allmänhet bra. Pargas har ett stabilt befolkningsunderlag och en bra potential för tillväxt när ekonomin igen en dag svänger. Hit är man välkommen om man flyttar till någon av vår många attraktiva bostadsområden, om man söker skärgårdsmiljö eller om man som flykting tvingas söka en trygg framtid för sin familj. Alla ska känna sig välkomna!
En rekordvarm höst ligger bakom oss och de traditionella vinteraktiviteterna har, med undantag av en fantastiskt vacker julhelg, låtit vänta på sig, till glädje för gårdskarlarna, till harm för skidarna. Trots att vi för ett par år sedan hade några snörika vintrar också i vår stad kan vi registrera att en nästan samstämmig klimatforskning varnar för den globala uppvärminingen på lång sikt. Klimatkonferenserna går från misslyckande till misslyckande medan vår jord tittar på. Problemet är så stort och ogripbart att det är lätt att sluta ögonen och tänka att allting nog ordnar sig. Visst har naturen en fantastisk återhämtningsförmåga men vi är faktiskt de första generationerna som på allvar förmår rubba naturkrafterna och vi verkar tyvärr också göra det.
Naturen och miljön har en särskilt stor betydelse för framtiden i vår Skärgårdsstad. Glädjande rapporter finns om en efterlängtad saltimpuls i Östersjön som förväntas förbättra syreläget. Ändå får vi inte glömma att alla de åtgärder som vi som samhälle och som enskilda människor kan göra för en bättre miljö i Skärgårdshavet och vårt klimat är av största vikt för oss – ett rent skärgårdshav är en förutsättning för en levande skärgård.
Pargas stad vill vara med om att trygga framtida generationers möjligheter till en ren och frisk miljö.
Vi har ett ambitiöst saneringsprogram för vårt kommunala avloppsnät vilket klart förbättrar reningsprocessen i vårt reningsverk. Det är en satsning som trots ekonomiskt strama tider fortsätter. Våra gästhamnar utvecklas hela tiden och redan länge har båtfolkets septikavfall tagits om hand på ett miljövänligt sätt. Den största fjädern i hatten förtjänar i det här sammanhanget Håll Skärgården Ren rf.
På klimatsidan har Pargas Fjärrvärme Ab, som ju till 100% ägs av staden, byggt två biokraftverk som kan utnyttja inhemskt bioavfall. På det här sättet minskar koldioxidutsläppen med 7000 ton per år. Satsningen ger samtidigt lägre energipriser och skapar nya arbetstillfällen i regionen. Bra miljöpolitik, bra energipolitik!
Vårt land genomlever i dessa tider i en svår och långvarig ekonomisk svacka. Staten och kommunerna drabbas också av nedskärningar och det politiska beslutsfattandet gnisslar. Vi är inte vana vid uppbromsningar eller ännu mindre vid försämringar och vi kan i den kommande valkampanjen räkna med flera löften som blir svåra att infria. Förutom att det här försvårar våra möjligheter att finansiera framtidens välfärd så tär det också på trovärdigheten i politiken. Det är inte populärt i politiken att säga sanningen om vår ekonomi men alternativet är ännu sämre.
Två saker ska vi minnas i tider av svag ekonomi.
Det första är att Pargas stad har alla förutsättningar att fortsättningsvis vara en vinnare bland orter och regioner i Finland.
Det andra är att vi måste bli bättre och snabbare på att ta det berömda ena steget bakåt. Annars fastnar vi i en negativ diskussion och förmår inte ta de två stegen framåt som vi har alla möjligheter att ta.
Var ligger då vår nuvarande och framtida styrka?
Vi har en fantastisk natur och miljö som kommer att bli allt viktigare när man väljer bostadsort- fast eller för deltidsboende. Vi kan erbjuda småstadsmiljö, landsbygd och skärgård – närhet eller enskildhet efter eget val. Få platser i vårt land har samma trumfkort på hand.
Vi har en stark och pålitlig industri och även om kalken förr eller senare tar slut är vårt läge sannolikt attraktivt också på längre sikt. Vår närhet till Åboregionen gör att vi kan dra nytta av storstadens dynamik och sprida de risker som ett mindre samhälle annars alltid lever med.
Skärgården har framtiden framför sig. Förändrade levnadsmönster gör att befolkningen faktiskt kommer att öka även om det inte alltid syns i den officiella befolkningsstatistiken. Servicenäringarna och teknologins landvinningar kommer att erbjuda helt nya möjligheter för service och arbete i vår vidsträckta skärgård.
Sist men inte minst är en aktiv tredje sektor, aktiva föreningar och invånare en styrka för oss. Det här kan man inte reglera med dekret uppifrån utan det krävs en stark känsla för det lokala samhället bland invånarna. Det finns i hela Skärgårdsstaden och det gäller att ta till vara och uppmuntra till ett aktivt liv i närsamhället.
Vad då med förmågan att ta ett steg tillbaka, hur passar det in i ett framgångskoncept?
Samhället förändras i rasande takt. För kommunernas del ställs allt på huvudet om och när social- och hälsovåden flyttas från kommunen till regionala samkommuner. Gymnasiets framtid ligger i stöpsleven. Kraven på moderna metoder håller på att förändra skolans vardag. En kraftig satsning på öppen vård och förebyggande socialvård förändrar gamla invanda mönster.
Samhällets service förändras, vi kan vara med och styra utvecklingen om vi vill. Fortsätter vi att tackla förändringarna endast genom att motsätta oss dem, når vi inte ända fram. Vi måste kunna se vad som är rimligt och möjligt i en föränderlig värld, se vart utvecklingen är på väg och utveckla nya koncept för servicen. Om vi aldrig vill förändra leder det till att endast försämringarna genomförs, av oss själva eller andra. Om vi kan utnyttja förändringarna till att skapa nya serviceformer till och med till ett billigare pris, står vi mycket starkare rustade. Vi har alla möjligheter att utveckla också servicen men det kräver att vi också kan avveckla där det gör minst skada. Att tro att vi kan bevara alla gamla strukturer och invanda beteendemönster och samtidigt lägga till nya välfärdssatsningar är en ekvation som inte kommer att hålla. En bättre förmåga till en öppnare och mindre aggressiv diskussion om hur vår lokala välfärd ska ordnas skulle vara mer än nödvändig just nu. Den som förmår anpassa sig till och dra nytta av förändringen är en vinnare.
Bästa Pargasbor!
Liksom löparna i det hundraåriga Piffen växlar vi ständigt ansvaret i stafettloppen. Vi tar emot budkavlen, gör en insats för laget och ger stafettpinnen vidare till nya utvilade löpare. Att få vara med i ett lag som Pargas stad, att tillsammans med fantastiska lagkamrater få jobba för en gemensam bra framtid har varit en spännande och fin resa.
Jag vill önska alla Pargas invånare många Framgångsrika Nya År!