Rotaryklubi haastaa verenluovuttajat

Haaste. Pargas Port Rotaryklubb haastaa paraislaiset yhdistykset, klubit ja yhteisöt osallistumaan verenluovutushaasteeseen. Kuvassa SPR:n veripalvelun Leena Asplund sekä rotaryklubin Henrik Karlstedt. Kuva: Lorenz Michael
Veripalvelu viettää tänä vuonna 70-vuotisjuhlavuottaan ja Paraisten Portin Rotaryklubi toivoo jopa sataa lisäluovuttajaa Paraisille.
Paraisten Portin Rotaryklubi sai viime keskiviikkona vieraakseen Punaisen Ristin veripalvelua edustavan Leena Asplundin. Hän kertoi veripalvelun toiminnasta ja muistutti siitä, että veripalvelu juhlistaa tänä vuonna 70-vuotista taivaltaan. Tämän kunniaksi rotaryklubi on puolestaan päättänyt järjestää haastekampanjan.
Eräs kampanjan aloitteentekijöistä on rotaryklubin jäsen Henrik Karlstedt, itsekin aktiivinen verenluovuttaja.
– Haasteidean taustalla on tietenkin veripalvelun 70-vuotisjuhlavuosi ja se fakta, että Parainen on aina ollut hyvä paikkakunta veripalvelun osalta. Luovuttajia on ollut asukaslukuun nähden paljon.
Tämän Leena Asplund myös vahvistaa.
– Viime vuonna Paraisilla oli noin 700 verenluovuttajaa koko vuoden aikana ja luku on ollut nousussa. Edellisvuoden lukema oli 500:n ja 600:n välillä.
Karlstedtin toiveena olisi nostaa luovuttajien määrää jopa sadalla haastekampanjan avulla.
– Haastamme kaikki Paraisten yhdistykset, kerhot ja yhteisöt 70-vuotisjuhlavuoden kunniaksi osallistumaan yhteensä 70:n luovutuskerran yhteispanoksella tähän elintärkeään toimintaan, Karlstedt sanoo.
Verkkopalvelussa www.veripalvelu.fi pääsee muun muassa tarkastamaan eri veriryhmien veren tarvetta ja löytää helposti lähimmät verenluovutspaikat.
Viime vuodesta lähtien SPR:n veripalvelu vierailee Paraisilla kerran kuussa. Vuonna 2014 vierailukertoja lisättiin siten, että Parainen oli vuorossa joka toinen kuukausi. Vuonna 2005 Paraisilla järjestettiin neljä verenluovutustilaisuutta vuodessa.
– Lisääntyneet vierailut johtuvat osittain siitä, että Paraisilla on niin monta luovuttajaa mutta sillä on myös merkitystä tasaisemman jakaantumisen kannalta, ettei luovuttajien tarvitse jonottaa niin pitkään, Asplund kertoo.
Esimerkiksi rotaryklubin haastetta varten voi käydä veripalvelun nettisivuilla luomassa oman ”veriryhmän”, johon rekisteröidään kaikki sen ryhmän luovutuskerrat. Palvelusta löytyy myös tilastotietoa.
– Jokaisen luovutuskerran yhteydessä pääsee valitsemaan minkä ryhmän hyväksi haluaa oman luovutuksensa rekisteröidä. Henkilö voi kuulua useampaan tällaiseen ryhmään, mutta yhden luovutuskerran voi rekisteröidä vain yhden ryhmän hyväksi. Seuraavalla kerralla voi sitten luoduttaa jonkin toisen tahon puolesta, mikäli niin haluaa, Asplund toteaa.
– Tällaisilla etukäteen luoduilla ryhmillä voi siis myös osallistua haasteeseen luovuttamalla verta jollakin toisella paikkakunnalla, sen ei tarvitse tapahtua nimenomaisesti juuri Paraisilla, Karlstedt muistuttaa.

SPR:n veripalvelu

  • Luovuttajan tulee olla 18–70 -vuotias, perusterve ja painaa vähintään 50 kiloa. Ensikerranluovuttajan on oltava alle 60-vuotias.
  • Miehillä hemoglobiiniarvon tulee olla 135–195 g/litra, naisilla 125–175 g/litra.
  • Miehet voivat luovuttaa verta 61 vuorokauden välein, naiset 91 vuorokauden välein.
  • SPR:n veripalvelulla on 10 veripalvelutoimistoa eri puolilla maata ja kuusi liikkuvaa yksikköä. Näistä yksi on säännöllisesti liikkeellä Turunmaalla.
  • Veri lähetetään veripalvelukeskukseen Helsingissä, jossa sen eri osaset jaetaan ja tutkitaan.
    Sieltä veripussit lähtevät sairaaloihin eri puolille maata.
  • Verkkosivulla www.veripalvelu.fi on lisätietoa verenluovutuksesta ja siellä voi myös seurata eri veriryhmien verentarvetta.

Eräs toinen mullistus veripalvelun puolella on sähköinen terveyskysely joka on osana vein-to-vein -nimistä tietojärjestelmäuudistusta. Sen tarkoituksena on rakentaa yhteistä tietojärjestelmää sairaaloiden ja veripalvelun välille. Samalla sähköinen terveyskysely vähentää jonotusaikaa itse luvutuspaikalla, sillä tarvittavat tiedot voi täyttää valmiiksi etukäteen.
– Uusi järjestelmä otetaan näillä näkymin käyttöön kevään aikana, mitään tarkkaa päivämäärää ei vielä ole tiedossa, Asplund kertoo.
Jos on epätietoinen voiko henkilö luovuttaa verta, voi käydä tekemässä pikaisen testin verkkosivulla www.sovinkoluovuttajaksi.fi. Vastaamalla muutamiin taustakysymyksiin voi selvittää sopivuutensa verenluovuttajaksi. Halutessaan voi myös soittaa maksuttomaan infonumeroon 0800-05801. Lopullinen päätös tehdään kuitenkin aina luovutuspaikalla hemoglobiinimittauksen jälkeen.
– Kun minulta kysytään verenluovuttamisesta, sanon ettei se oikeastaan tunnu miltään. Henkilökunta on osaavaa ja hallitsevat asiansa. Jälkeenpäin minulle tulee aina parempi olo. Itse luovuttaminen kestää sellaiset 5–10 minuuttia henkilöä kohden, Kalstedt sanoo.
Paraisilla verenluovutus on järjestetty seurakuntakodin isossa salissa. Parhaimmillaan – tai pahimmillaan – jonossa on voinut olla jopa 40–50 henkilöä, mutta vierailujen lisääntyessä jonot ovat myös lyhyempiä. Verenluovutuksen suhteen on nimittäin olemassa rajoituksia.
– Lisäksi luovutuskertojen välillä on aika ajoin hyvä pitää minimiaikaa pitempiä taukoja, Asplund toteaa.
Seuraava verenluovutustilaisuus Paraisilla järjestetään seurakuntakodissa tiistaina 20. helmikuuta kello 13–18.
Mikael Heinrichs
050-306 2004/mikael.heinrichs@aumedia.fi