Prokrastinaatio

Eli taito lykätä tai vältellä suunniteltuja ja tuotteliaita tekoja. Prokrastinaatio on sitä, että tieten tahtoen korvaa tärkeäksi tiedettyjä asioita nopeasti palkitsevilla teoilla (joista ei siis välttämättä ole hyötyä). Tässä voi olla kyse esimerkiksi unelmoinnista, nettisurffailusta tai minun kohdallani juuri prokrastinaatiota käsittelevän TED-talkin seuraaminen. Kyllä, olen tietoinen ironiasta.

Prokrastinaatio yleisemmällä tasolla ja varsinkin aiheesta kertova TED-talk ovat syypäitä siihen, että juuri nyt, näitä ensimmäisiä lauseita kirjoittaessani, minulla on tasan 2 tuntia ja 49 minuuttia siihen, kunnes deadline pamahtaa umpeen. Lehden pitää ehtiä painoon ja toimitus odottaa kuumeisesti minun panostani.

Tiesitkö esimerkiksi että Ison-Britannian kuningatar omistaa kaikki kuningaskunnan joutsenet?

Aloittaessani opiskelut yliopistossa yhtäkkinen, kokonaisvaltainen vapaus oli minulle eräänlainen henkilökohtainen katastrofi. Minulla olikin täysi vapaus keskittyä enemmän työhöni, kouluvierailuihin sekä luennoimiseen ja konsultoimiseen Itämeren alueella. Oma työnarkomaanidiagnoosini tykkäsi tästä.

Aloin kirjoittamaan esseitä ja raportteja illalla ennen deadlinea huomatakseni, että pystyin tekemään niitä myös yön pimeinä tunteina. Tai miksei vaikkapa varhain aamulla, vain muutamaa tuntia ennen dedistä? Jollain ilveellä minä ja kaverini kofeiini veimme tuon ensimmäisen lukukauden läpi hyvin tuloksin… Ja silmäpussit sen kun kasvoivat.

Kirjailija Tim Urban toteaa jokaisen prokrastinaatiota harrastavan henkilön aivoissa asuvasta ”välitöntä tyydytystä vaativasta apinasta”. Tämän apinan maailmassa kaikki on hyvin yksinkertaista: syöt kun sinulla on nälkä, nukut kun sinua väsyttää ja välttelet vaikeita asioita. Apinan maailmassa tämä kuulostaa toiveunelta, mutta todellisuudessa sinä ja minä elämme kuitenkin rationaalisessa yhteiskunnassa jossa ihmiset ovat pääosassa. Miten siis irtaantua tämän apinan kahleista?

Eräs tapa on jakaa tehtävät pieniin osatavoitteisiin, jotka helpottavat niiden toteuttamista. Joka kerta kun saavutamme jonkin osatavoitteen, aapina saa ”itseluottamusbanaanin” joka pitää hänet rauhallisena hetken aikaa. Kun toistaa tätä samaa kaavaa, oletkin kohta saavuttanut sen suuremman päätavoitteen – kolumni on valmis lähetettäväksi toimitukselle. Käynnistäkää painokoneet!

Monet meistä ovat tuotteliaampia kun jokin deadline siintää horisontissa. Amerikkalaisen tutkimuksen mukaan aamuvirkut ovat tuotteliaimmillaan illalla – ja toisin päin. Tämä johtuu siitä, että he haluavat pois epämiellyttävästä tilanteesta tai tehtävästä joka pakottaa heidät uusiin toimintatapoihin. Siten yksilön innovaatio ja kehitys edistyvät.

Olen täysin vakuuttunut siitä, että tämä hypoteettinen apina on ollut myös hyväksi minulle. Se pakottaa minut ajattelemaan uusilla urilla ja keksimään luovia ratkaisuja. Tämän lisäksi opin usein uutta apinan vallassa. Netistä löytyy vaikka mitä mielenkiintoista.

Tiesitkö esimerkiksi että Ison-Britannian kuningatar omistaa kaikki kuningaskunnan joutsenet?

”Procrastination gives you time to consider divergent ideas, to think in nonlinear ways, to make unexpected leaps.” – Adam Grant, johtamistaidon ja psykologian professori.

Oliwer Bäcklund
yrittäjä (ja apinan omistaja)