Pitkä nyt toimii varaslähtönä Arkipelag-viikolle

Erilainen kokemus. Janne Lindgård (vas.) on järjestänyt useita ambient-iltoja Luolassa, mutta Vanha kunnantupa on tilana uusi tuttavuus. Keskellä Musiikkiopisto Arkipelagin rehtori Ilari Hongisto ja oikealla Stella Tiisala. Kuva: Mikael Heinrichs
Ambient-tapahtuma yhdistää ääntä ja valoa uudessa paikassa. Viikon aikana järjestetään useita ilmaiskonsertteja eri puolilla kaupunkia.
Ambient-musiikin puuhamiehenä tutuksi tullut Janne Lindgård on lyöttäytynyt yhteen Stella Tiisalan ja musiikkiopisto Arkipelagin rehtori Ilari Hongiston kanssa Pitkä nyt -tapahtuman tiimoilta. Perjantaina ja lauantaina vanhalla kunnantuvalla kello 10–22 välillä järjestettävä tapahtuma yhdistää ambientin tunnelmaa uuteen tilaan, sillä aikaisemmilta kerroilta tutuksi tullut väestönsuoja Luola on vaihtunut intiimimpään ja täysin erilaiseen tilaan.
Kahden päivän aikana yhteensä 24-tuntiseen tapahtumaan sisältyy myös kaksi kellonaikaan sidottua kokonaisuutta, sillä perjantaina kello 18 on luvassa noin tunnin kestävä konsertinomainen tapahtuma ja lauantaina samaan aikaan järjestetään Arja Kastisen vetämä työpaja, jossa osallistujat pääsevät luomaan omaa äänimaailmaansa.
– Täällä tilassa tulee olemaan erilaisia installaatioita jotka luovat tunnelmaa. Tarkoituksena on, että täällä voi kulkea täysin oman mielensä mukaan tutustumassa äänimaailmaan ja visuaaliseen puoleen, joka on koko ajan läsnä. Perjantain konsertti, jossa esiintyvät Ilari Hongisto, Arja Kastinen sekä Aino-tytöt, iBand ja Elis Hakola ei välttämättä ole perinteinen konsertti, vaan pikemminkin osa isompaa kokonaisuutta, Lindgård kuvailee.
– Kulttuuripäällikkö Fia Isakssonilta tuli pyyntö avata yleisölle ambientia kaikille helposti omaksuttavassa muodossa, ja sitä me tässä nyt yritämme saada aikaiseksi. Ääniä ja kuvia yhdistelevä teos jakautuu kolmeen eri huoneeseen ja jatkuu taukoamatta koko tapahtuman ajan, Tiisala linjaa.
Ambient-tapahtuma ei olisi ambient-tapahtuma ilman viittausta Brian Enoon, joten hänestä ja ambientista kertova mininäyttely on myös nähtävissä kunnantuvalla tilaisuuden yhteydessä.

Musiikkia maaliskuussa

  • Koko maaliskuun kestävä Paraisten kaupungin kulttuuritoimen erilaisia musiikkiaiheisia tilaisuuksia yhdistelevä tapahtumakokonaisuus.
  • Konsertteja ja tapahtumia järjestetään kunnan kaikissa osissa.
  • Arkipelag-viikko osuu sopivasti keskelle kokonaisuutta.
  • Kirsi Poutasen fado-konsertti Maneesissa ja Bruce Almightyn keikka Harry’s Pubissa päättävät musikaalisen maaliskuun 31.3.

Arkipelagin rehtori Ilari Hongisto on itse ambient-musiikin ystävä, joten häntä ei ollut kovinkaan vaikea ylipuhua mukaan esiintyjäksi – tosin nauhalta.
– Mielestäni on todella hieno ja iso asia, että kaupunki on kiinnostunut osallistumaan aktiivisesti myös tällaisen tapahtuman tukemiseen. Pääsemme samalla tarjoamaan oppilaillemme uusia ikkunoita taiteeseen, sillä tämä on täysin erilainen konsepti kuin mitä me oppilaitoksena voimme toteuttaa, Hongisto toteaa.
Hän toivookin että musiikkiopiston opettajat ja oppilaat löytävät tapahtuman, sillä hän myöntää sen olevan ”syvän pään hyppy” mahdollisesti täysin tuntemattomaan.
– Tällaista mielestäni taiteen perusopetuksen kuuluukin olla, yhdistellään reippaasti erilaisia taiteen muotoja, Hongisto sanoo.
Näin tekee myös Arja Kastinen, joka yhdessä naantalilaisen Aino-tytöt -kansanmusiikkiryhmänsä kanssa yhdistelee kantelemusiikkia erilaisiin äänimaisemiin tuoden akustista ja elävää soundia kokonaisuuteen jossa elektronisemman musiikin taustanauhat jylläävät.
Hongiston Soiva kivi -teos puolestaan edustaa kuollutta ääntä, sillä hän on äänittänyt Nötön lukkarinkiveä koputtelemalla 20-minuuttisen teoksen. Kastinen, Aino-tytöt ja Soiva kivi -kolmikantaesitys kuullaan nyt neljättä kertaa – improvisoituna totta kai – joten kyseessä on uniikki kokonaisuus.
– Pimeä ja hämärä tila puolestaan saa ihmiset kääntymään itseensä ja muut aistit ikään kuin herkistyvät, Tiisala muistuttaa.
Vanhan kunnantuvan orgaanisempi tila asettaa omat haasteensa, sillä jos Luolassa sai vääntää äänenvoimakkuudet kaakkoon, vanha kunnantupa ei sitä oikein salli.
– Tänne ei välttämättä kannata tulla juttelemaan niitä näitä, sillä äänenvoimakkuus on melko matalalla. Lähtökohtana on minimalistisuus ja pelkistetty tunnelma, Lindgård muistuttaa.
Mikael Heinrichs
050-306 2004/mikael.heinrichs@aumedia.fi


 

Runsaasti ilmaiskonsertteja

Kaikille avoimia, maksuttomia konsertteja on tarjolla Paraisilla, Kemiönsaarella ja Kaarinassa Arkipelag-viikolla 12.–16.3. Viikon ajan Musiikkiopisto Arkipelag järjestää opetuksen sijaan ammattimuusikoiden konsertteja ja esityksiä, joissa oppilaat ja samalla myös muut kulttuurin ystävät pääsevät kokemaan musiikkimatkoja ja tutkimaan musiikin monia ulottuvuuksia yleisön näkökulmasta.
Paraisten konserttitarjontaan kuuluu myös maanantain 12.3. Aapo Grönlundin kitarakonsertti kaupungintalolla, keskiviikon blues-ilta ravintola Kamussa, jossa vieraana on Pepe Ahlqvist sekä klassisemmalta puolelta G. B. Pergolesin Stabat Mater Nauvon kirkossa.
Ruotsinkielisessä Kulkijan katseessa -konsertissa torstaina 15.3. Rabbe von Weymarn tulkitsee yhdessä pianisti Henna Lingon ja basisti Janne Engblomin kanssa runoilijoiden tekstejä. Von Weymarn on tulkinnut sekä säveltänyt ruotsinkielisiä kirjallisia laulelmia 50 vuoden ajan. Laulujen rinnalla tarinaa kulkijasta, joka etsii ihmisen toivoa kertoo runonlausuja, näyttelijä Ingeborg Spiik.
Arkipelag-viikko päättyy jälkinäytökseen Lasten musiikkijuhlilla Turussa, jossa Arkipelagin Paraisten, Nauvon ja Kaarinan tanssioppilaat esiintyvät perjantaina 23.3. Sigyn-salissa Liikkeellä-esityksellä. Esityksessä isot ja pienet tanssijat ovat liikkeellä eri tanssityyleissä baletista nykytanssiin ja showtanssiin.
Kaksikielinen Musiikkiopisto Arkipelag tarjoaa laajaa taiteen perusopetusta musiikissa ja tanssissa. Opisto toimii Paraisilla, Kaarinassa ja Kemiönsaarella.