Paraisten VPK toivoo lisää aktiivijäseniä

Tiimityötä. Paraisten VPK:n aktiivit kehuvat kilpaa hyvää yhteishenkeä. Kuva: Mikael Heinrichs
Tavoitteena olisi saada hälytysosastoon parikymmentä jäsentä nykyisen reilun kymmenen sijaan.
– Tänä iltana käymme läpi säiliöauton perusselvitystä. Pääpaino on rauhallisessa ja teknisesti hyvässä suorittamisessa, toteaa hälytysosaston päällikkö Petter Holmström joka pitää ohjaksia käsissään.
Tänä torstaisena iltana hälytysosaston harjoituksissa on paikalla yhdeksän henkilöä, vaikka vain puolella heistä on riittävästi ikävuosia osallistuakseen oikeisiin sammutus- ja pelastustöihin. Monet heistä tosin vain odottavat sitä vapauttavaa syntymäpäivää, jolloin heidän nimensä voidaan ottaa mukaan hälytyslistalle. Useimmat heistä ovat nimittäin jo suorittaneet tarvittavat koulutukset.
– Tässä tosin piilee myös eräs suurimmista ongelmistamme. Vaikka nuorisjaostoissa tehdään aktiivista ja hyvää työtä, monet jättävät VPK-toiminnan muuttaessaan toiselle paikkakunnalle opintojen tai töiden perässä, Holmström sanoo.
Toinen ongelma on C-ajokortin omaavien henkilöiden pieni määrä. Tällä hetkellä kortin omaavia on kaksi: Holmström sekä palokuntapäällikkö Johan Nordling.
– Hälytystehtäviin osallistuu noin 10–12 henkilöä tällä hetkellä, mutta tuo lukema saisi olla kaksinkertainen ollakseen optimaalinen. Jokainen ei tietenkään aina pääse mukaan, sillä lähtövalmiudessa tulisi olla kymmenen minuutin sisällä hälytyksestä. Eli on eduksi asua tai työskennellä lähellä paloasemaa, Holmström toteaa.
Päällystö. Hälytysosaston päällikkö Petter Holmström (vas.) ja palokuntapäällikkö Johan Nordling valvomassa harjoituksia. Kuva: Mikael Heinrichs
VPK:n hälytysosastolla ei ole päivystyslistoja, vaan sama hälytys tulee kaikille. Mukaan pääsevät kuittaavat päälikölle että ovat tulossa. Minimimiehitys on neljä henkilöä: päällikkö, kuljettaja sekä sammutuspari.
– Varsinkin arkisin toimistoaikaan senkin kokoon saaminen saattaa olla hankalaa. Paraisilla tilanne on onneksi se, että meillä on vakinainen palokunta joka lähtee aina ensimmäisenä paikalle. Paraisten VPK on yleensä toisena tai kolmantena yksikkönä paikalla kun hälytys tulee, Holmström toteaa.
Hälytysosasto pitää yhdet harjoitukset viikossa, joka torstaina kello 17.30–19.30 Paraisten paloasemalla.
– Pidämme kesätauon ja jos torstaina on pyhä emme pidä harjoituksia, palokuntapäällikkö Johan Nordling toteaa.
Mikä on mielestäsi parasta VPK-toiminnassa?
– Ei ainakaan ole koskaan tylsää. Olen ollut mukana nuorisotoiminnassa ala-asteelta lähtien ja tätä lähemmäs todellisuutta ei varmasti harrastuksen kautta pääse, Daniel Jansson toteaa.
Hän ja Jesper Rajakangas ovat ”lainassa” Korppoon VPK:sta, sillä he opiskelevat Paraisilla.
– Tässä oppii tärkeitä asioita joista on hyötyä monessa eri yhteydessä. Oppii miten hätätilanteissa tulisi käyttäytyä ja välttämään paniikkia. Lisäksi yhteishenki on loistavaa, Julia Karlsson vakuuttaa.
– Lisäksi järjestetään erilaisia kilpailuja ja muita tapahtumia, toteaa aktiivisesti kilpailuihin osallistunut Linda Pyy.
Hän kävi sammutustyökurssin joka vaadittiin hälytysosastoon kuulumiseksi vasta viime vuonna, mutta on osallistunut kilpailuihin jo vuosituhannen alkupuolelta lähtien.
Kaikki VPK-toimintaan osallistuvat saavat tehtävän oman koulutustasonsa mukaisesti – ja tehtäviä todellakin riittää moneen eri lähtöön. Jokaiselle löytyy aivan varmasti mieluisa tehtävä.
– Päällystöllä on koulutusvastuu ja yksikön päällikkö vastaa aina autossa olevasta miehistöstään sekä siitä, että heillä on tehtävään riittävä koulutus, Holmström sanoo.
Osallistuakseen ei tarvitse olla huippu-urheilija eikä Coopertestissäkään tarvitse juosta pitkälle yli 3 000 metriä pärjätäkseen. Useimmat normaalikuntoiset pärjäävät hyvin. Toki erikoistehtäviäkin on, kuten vaikkapa savusukeltajat – mutta nekään vaatimukset eivät ole mitään mahdottomia.
Tällä hetkellä savusukelluspätevyyden omaavia henkilöitä on kolme, kymmenen olisi optimaalinen lukema.
– Niin, kuten huomaat meitä on täällä paljon eri-ikäisiä ja -kokoisia. Jokaiselle löytyy oma paikka ja jo 16 vuotta täyttäneet saavat osallistua hälytysosaston harjoituksiin. Tehtävät ovat sitten yli 18-vuotiaille, Pyy sanoo.
– Siinä on kyse työturvallisuusmääräyksistä ja laeista sekä tietenkin ihan fyysisistä ja henkisistä rajoitteista. Tehtävät voivat olla myös henkisesti raskaita, joten jo senkin takia on parasta olla hieman vanhempi. Ketään ei myöskään pakoteta tehtäviin elleivät he ole siihen valmiita. Tehtävien jälkeen järjestetään aina tarvittaessa keskusteluita ja tukea, Holmström vakuuttaa.
VPK-toimintaan osallistuminen maksutonta ja sekä varusteet että koulutus sisältyvät. Mitään etukäteisosaamista ei edellytetä, asenne ratkaisee.
Harjoitustunteja tulee kuitenkin vuodessa kertyä vähintään 30. Yläikäraja uusille jäsenille on 55 vuotta.
– Mikä muu harrastus on tänä päivänä näin edullinen, Johan Nordling kysyy.
Peruskoulutus hoidetaan oman palokunnan toimesta. Sen jälkeen voi osallistua 60 tunnin sammutustyökurssille, jonka jälkeen saa osallistua sammutus- ja pelastustehtäviin yhdessä kokeneemman henkilön kanssa.
Suomenkielisiä kursseja järjestetään pari kertaa vuodessa, ruotsinkielisiä ehkä joka toinen tai joka kolmas vuosi.
– Kursseille otetaan rajallisesti osallistujia. Tällä hetkellä Paraisten VPK:n toiminnassa on mukana pääosin ruotsinkielisiä, mutta kaikki ovat tervetulleita. Täällä puhutaan sitä mitä osaa ja jos ymmärtää molempia niin pärjää aivan hyvin, Holmström toteaa.
Kanta-Paraisilla on VPK-toimintaa myös Lielahdessa. Nauvossa, Korppoossa, Houtskarissa ja Iniössä on omat VPK-yksiköt.
Paraisten VPK löytyy Facebookista (facebook.com/pargasfrivilligabrandkar) ja toiminnasta kiinnostuneet voivat olla yhteydessä Petter Holmströmiin petter@pargasfbk.net tai puh. 040-839 5765.
Mikael Heinrichs
050-306 2004/mikael.heinrichs@aumedia.fi