Matkailualan mullistuksia

Tällä viikolla saimme tietää ettei suosittua Maalaispirssiä tulla tänä kesänä järjestämään, sillä tapahtuman suunnittelusta ja järjestämisestä vastannut ryhmä on todennut työn liian aikaavieväksi ja raskaaksi oman työn ohella suoritettavaksi.

Todella harmillista, mutta toisaalta myös ymmärrettävää. Tapahtuma on kasvanut räjähdysmäisesti vuodesta 1994, jolloin se järjestettiin ensimmäistä kertaa. Eräs syy tähän on tietenkin ollut järjestäjien (myös itselleen) asettamat korkeat tavoitteet. Tapahtumia ja ohjelmaa ei suinkaan ole karsittu vuosien varrella, vaan siihen on panostettu koko ajan lisää ja lisää.

Jossain kohtaa nuo ehtymättömiksi luullut resurssit sitten kuitenkin ehtyvät. Kun viimeistään jo tammikuussa pitää varata tanssittajia ja lähteä markkinoimaan tapahtumaa täysin voimin, eivät vapaaehtoisvoimat enää riitä.

Paraisten matkailukesää uhkaavat muutenkin haastavat ajat, sillä ongelmia aiheuttaa myös matkailupäällikön irtisanominen ja uuden palkkaaminen.

Matkailun kehittäminen varsinkin Paraisten kunta-alueella otti viime kesänä vihdoinkin muutaman todella odotetun askeleen eteenpäin, kun keskustan seikkailugolfrata avasi ovensa – tosin vasta loppukesästä.

Kuvauksellisia maisemia täältä löytyy varmasti samoissa määrin. Kunhan niitä vaivautuu etsimään!

Nauvossa tosin on toiveita paremmasta, sillä uusittu yhteysaluslaituri pitäisi olla käytössä toukokuuhun mennessä ja syksyllä matkailusesongin jälkeen alkaa puolestaan vierasvenesataman korjaus.

Utön uusi yrittäjäpariskunta varustamoineen on myös mielenkiintoinen lisä matkailun saralla.

Potentiaalia kun olisi vaikka millä mitalla myös Paraisilla, mutta tällä hetkellä tuntuu todellakin siltä, että asian suhteen nukutaan hieman sitä kuuluisaa Ruususen unta. Kaikki jätetään oman onnensa nojaan – toki joskus aivan pakostakin, kun kuluja on pakko leikata – mutta ei sitä itseään hengiltäkään voi säästää.

Musiikkitapahtuma Rowlit in the City kuopattiin jo aikoja sitten, ja nyt joka toinen vuosi järjestettävä Maalaispirssi – joka ei suinkaan ole mikään aivan vähäpätöinen tapahtuma kävijämäärissä mitattuna – jää ainakin tältä kesältä toteutumatta.

Toivottavasti Johan Hermanssonin toive siitä, että tapahtuma voitaisiin järjestää vuonna 2019 kuitenkin toteutuu.

Myös Rolf Lindblomin esittämä ajatus Paraisten profiloitumisesta elokuvan saralla olisi mielenkiintoinen. Lenholman luonnonsuojelualue on jo ollut videokuvauksissa, mainoksia on kuvattu Norrströmmenin sillalla ja ovathan maisemat tulleet tutuksi muissakin yhteyksissä.

Hanko on viime vuosina ollut eräs Suomen suosituimpia kuvauspaikkoja erilaisille televisio- ja elokuvahankkeille – mutta miksi Parainen ei voisi nousta samalle tasolle tässä suhteessa? Kuvauksellisia maisemia täältä löytyy varmasti samoissa määrin. Kunhan niitä vaivautuu etsimään!

Mikael Heinrichs
050-306 2004/mikael.heinrichs@aumedia.fi