Marina Eskolin har haft gästhamnen i 20 år

MarinaEskolin4I dag, torsdag, bjuder Marina Eskolin på kaffe och kaka i gästhamnen i Kalkstrand. Hon firar 20 år som företagare i gästhamnen. Om det blir någon fortsättning nästa år är osäkert eftersom staden sade upp hennes hyreskontrakt i vintras. Staden vill nu konkurrensutsätta verksamheten.
 
Under de 20 år som Eskolin har haft gästhamnen har hon hunnit göra en hel del där. När hon tog över hamnen år 1995 fanns där bara en liten kiosk. Hon började med att utvidga, byggde till ett utrymme där gästerna kan sitta inomhus om det är dåligt väder. Fram till 2005 hade hon en kafeteria, sedan byggde hon om båtgästernas tidigare tvättstuga till ett kök. Sedan dess har hon haft lunchservering och á la carte meny varje sommar i hamnen. Hon har också
hand om minigolfen intill hamnen.
– Jag har nog gjort allt själv här, staden har inte bidragit med nästan någonting. Till exempel har jag låtit bygga toaletter för båtgästerna. När jag tog över gästhamnen hade vi cirka 300-400 båtar som övernattande i hamnen. År 2003-2007 kom vi upp till 2400 båtar. Nu har det varit lite lugnare de senaste åren, det beror på flera saker, bland annat så har bensinpriserna varit höga och så har ju Pargas Port utvecklats väldigt mycket. Vi ligger ju så att folk kommer hit för att få service. De vill köpa mat, bensin eller gå till Alko. Tyvärr så har ju allt flyttat bort härifrån centrum, det är väldigt tråkigt med tanke på båtgästerna.
För att underlätta för båtgästerna att proviantera har Eskolin cyklar i hamnen som hon hyr ut. För båtgästerna är cyklarna gratis när de skall åka och handla.
Eskolin brukar öppna gästhamnen i april och håller öppet till mitten av september. Under högsäsong har de öppet från klockan 6 på morgonen till klockan 22 på kvällen, ibland även längre. I juli stängs köket halv tio på kvällen.
– Det var båtgästerna själva som önskade att vi inte skulle ha öppet så länge på nätterna, vi har många barnfamiljer som vill ha lugn och ro. Så det har vi beaktat och stänger därför lite tidigare.
Under högsäsong har Eskolin upp till 12 anställda, än så länge är de bara fem. Eskolin jobbar själv oftast cirka 12 timmars dagar. Tre av hennes
anställda kommer från Thailand, det är nu femte sommaren de kom-
mer därifrån för att jobba för henne. Eskolin har själv vistats mycket i Thailand och hon lärde känna thailändarna under sina resor där.
– Jag frågade dem om de vill komma till Finland och jobba för mig, och de ville de. Folk tror ofta att de jobbar billigt här hos mig men det gör de inte, egentligen blir det dyrare att ha dem än att anställa finländska ungdomar. Jag har ju thailändsk mat på menyn här, men det är faktiskt jag som gör den maten. Mina thailändska anställda känner inte ens alltid till de thailändska rätter jag har på menyn här. Den thailändska maten är så olika beroende på om man köper den från restaurang eller gatukök. Den mat jag gör här är sådan mat man får köpa på restauranger i Thailand. Jag är väldigt nöjd med mina thailändska anställda, de är jätteduktiga.
Eskolin själv är hemma från Drumsö i Helsingfors. Hennes mamma och pappa var fiskare på Drumsö och hon känner sig som en riktig ”skäriflicka”. Till Pargas flyttade hon år 1995 och sedan dess har hon bott i Kirjala. Innan hon tog över gästhamnen jobbade hon nio år som lärare vid Naturbruksinstitutet i Brusaby på Kimitoön.
– Jag sökte hela tiden då efter något eget, något som skulle vara min grej. Så råkade jag se att det här var ledigt och tog chansen. Och det har varit jätteroligt, jag har verkligen tyckt om det här. Jag är en väldigt social människa och det här jobbet har passat mig bra.
Eskolin har också en lunchrestaurang i S:t Karins som hon har drivit i tre års tid. Där är hon under vintermånaderna och under sommarmånaderna när Eskolin är i gästhamnen i Pargas sköter hennes anställda där om den restaurangen. I Pargas har hon under högsäsong cirka 400 matgäster varje vardag, under veckoslut då det inte är lunchservering blir det cirka 250 portioner. Dessutom bakar de sitt eget lunchbröd och kaffebröd alltid när det finns lite tid över.
Eskolins kontrakt går ut den 30 september, hon har ännu inte bestämt om hon tänker ansöka om förlängning. Staden har sagt upp kontraktet på grund av att de tycker att hon betalar för lite hyra. Eskolin är av annan åsikt, förutom hyran lägger hon ut cirka 6 000 euro årligen på underhåll av fastigheten, det står i kontraktet att hon ska sköta det. Om hon inte fortsätter med verksamheten måste staden köpa ut henne ur fastigheten eftersom hon själv äger det hon införskaffat till hamnen.
– Staden äger egentligen bara skalet. Jag har investerat i allt annat som finns här, till exempel är all köksutrustning och alla möbler mina. Om jag inte fortsätter här är staden skyldig att betala 60 procent av det tekniska värdet på allt jag investerat i.
Marina Saanila