Lux Archipelago sai kutsun Helsinkiin

Tulishow. Emma Kullbergin tulishow oli osa viime vuoden Lux Archipelago -valofestivaalin päätösjuhlaa. Kuva: Dum Dum Film
Sitä ennen on kuitenkin vuorossa neljä inspiraation ja tutkimustyön täyteistä päivää Amsterdamissa.
Lux Archipelago -tapahtuman koordinaattorit Julia Nyman ja Tarja Suomi toivovat että tapahtuma saa jatkoa myös tänä vuonna.
– Olemme saaneet todella paljon palautetta, sekä kehuja että parannusehdotuksia. Tästä olisi hyvä rakentaa entistä parempi tapahtuma, Tarja Suomi toteaa.
Suomi ja Nyman kutsuttiin myös Helsinkiin osallistumaan Lux Helsinki -tapahtuman yhteydessä järjestettävään symposiumiin, jossa he esittelevät Pecha Kucha -menetelmää mukaillen sekä omaa tapahtumaa että Paraista kutsuvieraille.

Pecha Kucha

  • Esitysformaatti, johon sisältyy 20 kuvaa joita esitetään 20 sekunnin ajan kuvaa kohden.
  • Tulee alunperin Japanista.
  • On saanut jalansijaa ympäri maailman.
  • Käytetään usein kun halutaan esitellä luovaa työtä helposti ja epämuodollisesti.
  • Nimi juontaa juurensa japaninkielisestä sanasta, joka kuvaa keskustelun ääntä.

lähde: wikipedia.org

– Onhan tuo tapahtuma samalla mitä mainioin tilaisuus markkinoida ainutlaatuista saaristoamme kansainväliselle yleisölle. Toki tuo iso lava hieman jännittää. Esitys pidetään englanniksi ja meidän kuuteen minuuttiin ja 40 sekuntiin on mahdutettu myös melkoisesti huumoria, Suomi toteaa odottavaisin mielin.
Visuaalisella osastolla heillä on ollut apunaan Dum Dum Filmsin väkeä.
– On ollut hienoa, kun olemme voineet käyttää paikallista yritystä apuna tässä asiassa, Suomi vakuuttaa.
Symposiumi järjestetään Helsingin Designmuseossa ja paikalle odotetaan satakunta osallistujaa maailman eri kolkista.
– Suurin osa yleisöstä on kuraattoreita ja taiteilijoita eri puolilta maailmaa. Tapahtuma on ensisijaisesti tarkoitettu tapahtumatuottajille. On siis todella hienoa, että meidät on noteerattu näinkin isoissa ympyröissä ja että saimme kutsun.
Ennen Helsingin esitystä Nyman ja Suomi vierailevat kuitenkin Hollannissa, jossa on käynnissä Amsterdam Light Festival -niminen tapahtuma. Kaksikko lähtee Hollantiin ammentamaan vaikutteita ja myös vinkkejä siitä, miten yritykset ja yhteisöt saataisiin vieläkin paremmin sitoutettua tapahtumaan. Tavoitteena on kuitenkin tehdä Lux Archipelagosta itsenäinen, omin voimin pyörivä säännöllinen tapahtuma.
– Vaikka haemmekin vastauksia tällaisiin kysymyksiin, emme aio muuttaa tapahtuman perusajatusta, eli yhteistöllisyyttä. Lux Archipelagon on ennen kaikkea tarkoitus olla koko kaupungin asukkaiden yhteinen juttu eikä kaupallinen tapahtuma, Suomi linjaa.
Amsterdamin valofestivaali on keskittynyt kaupungin kanaville ja vesistöille, mikä sopisi hyvin myös Paraisille. Osa tämän vuoden mahdollisesta tapahtumasta voisi hyvinkin sijoittua ”sunttiin”.
– Mikäli tapahtuma saa jatkoa, tarvitsemme ainakin viisi isompaa teosta yksityishenkilöiden taideteosten lisäksi, Suomi toteaa.
Mikael Heinrichs
050-306 2004/mikael.heinrichs@aumedia.fi