Kirkkosalmenrannan uusi konseptisuunnitelma julki

Havainnekuva Kirkkosalmenrannasta Kimvestorin silmin. Kuva: Kimvestor Oy
Kirkkosalmenrannan alueelle vuonna 2004 laadittua asemakaavaa aiotaan muuttaa. Alun perin tavoitteena oli muodostaa kanavan rantaan tiivis ja matala puupientaloalue, mutta alue on jäänyt pääosin toteutumatta ja se muodostaa tällä hetkellä hoitamattoman joutomaan kaupungin keskustassa.
Paraisten kaupungin kärkihankkeena on keskustan kehittäminen ja asuntokannan lisääminen keskustassa koska kaupungin mielestä ihmiset tekevät keskustasta viihtyisän ja lisäävät keskustan vetovoimaa. Kaupunki haluaa tarjota kaikenikäisille ja eri elämäntilanteissa oleville ihmisille mahdollisuuden asettua monipuolisten palveluiden äärelle ja hyvien liikenneyhteyksien varteen. Kirkkosalmenrannassa kaksikieliset palvelut, rantapromenadit, julkinen liikenne ja Keskuspuisto ovat lähellä.
Kaupunki on syksyn aikana tilannut konseptisuunnitelmia Kirkkosalmenrannan alueelle, joista ensimmäinen on nyt valmistunut. Esitys rakennus- ja ympäristölautakunnalle on, että Kirkkosalmenrannan pohjoisosaan laadittu konseptisuunnitelma valitaan lähtökohdaksi asemakaavamuutokseen ryhdyttäessä. Yhteistyö jatkuisi tältä osin Kimvestor Oy:n kanssa. Asemakaavamuutos laaditaan kaupungin omistamille tonteille ja mahdollisuudesta laajentaa muutos koskemaan myös viereisiä alueita neuvotellaan yksityisten maanomistajien kanssa.
Konseptisuunnitelmassa esitetään visio matalasta, noin 3-4 kerroksisesta puukerrostaloalueesta. Suunnittelussa on pyritty huomioimaan korttelirakenteen inhimillinen mittakaava, rakenteen liittyminen olemassa olevaan ympäristöön ja rajautuminen kulkuväyliin. Alue säilyy asuinalueena, mutta mahdollistaa myös yksittäisten liiketilojen sijoittaminen rakennusten alimpiin kerroksiin. Suunnittelun ja toteutuksen yhtenä lähtökohtana on myös mahdollistaa vuokra-asuntotuotannon lisääminen kaupungin keskustassa. Pysäköinti sijoitettaisiin pääosin katutasoon rakennusten alle.
Konseptisuunnitelmassa on pitäydytty alkuperäisessä ajatuksessa korttelirakenteesta, matalahkosta yleisilmeestä ja puusta rakennusmateriaalina. Tavoitteena on, että Kirkkosalmenranta vastaa valmistuessaan 2020-luvun näkemystä modernista puukaupungista.
Kaupungin tavoitteena on laatia asemakaavamuutos alueelle vuoden 2018 aikana ja alueen rakentaminen voisi siten alkaa vuonna 2019.
PK

2 Kommentia

  1. Kaupunki selittelee taas. Näin käy kun on suuret kuvitelmat oman kaupungin vetovoimasta. Alueelle aiemmin rakennetut kalliit pientalot eivät ole käyneet kaupaksi kuvitellulla tavalla. Parainen luuli saavansa hyviä veronmaksajia muuttamaan Suntin varrelle, muka merellisiin maisemiin. Vieressä on iso marketti, pihan vierestä Suntin rannassa on yleinen kävelytie ja kesäisin tiheä moottoriveneliikenne ikkunan alla. Jos joku ylipäänsä Paraisille muuttaa, hän haluaa oman rauhallisen merenrantatontin. Tuskin uusikaan konseptisuunnitelma toteutuu, tarkoituksena on vain luoda mielikuva dynaamisesta kaupungista.

  2. Kysyntä ja tarjonta kohtaa aina markkinataloudessa. Miksi rakentajat/sijoitusraha eivät ole vaatimassa näkyvästi asuinalueelle rakentamista. Nyt se on kaupunki, kuten viimeksikin, maalailemalla hienoja havainnekuvia.

Kommentointi on suljettu.