Kevättalvimietteitä

Harry Bondas.
Tätä kirjoitettaessa sataa lunta. Odotamme turhaan kevättä, joka ei tunnu pääsevän kunnolla alkuun. Kevätkylvöt ja muut tavanomaiset askareet on jouduttu siirtämään myöhempään ajankohtaan. Ainakin toistaiseksi villapaita ja pitkät kalsarit kuuluvat minun vaatetukseeni.
Kuten viimeksi tällä palstalla totesin, Sote-uudistus tullaan viemään läpi suunnitellusti.

Paraisten osalta rakennusala ja matkailu ovat avainasemassa. Näilläkin aloilla on havaittavissa positiivisia tuulahduksia.

Ymmärrettävää, sillä uudistus on ollut eräs tämän hallituksen kärkihankkeista. Keskusta haluaa maakuntansa ja Kokoomus valinnanvapautensa. Se, millä tavalla tämä valinnanvapaus tullaan toteuttamaan julkistetaan toukokuun aikana. Uudistusta on kritisoitu kovasti sekä asiantuntijoiden että opposition toimesta. Henkilökohtaisesti näkisin mielelläni että vanhustenhuolto ja osa sosiaalihuollosta jäisi edelleen peruskuntien hoidettaviksi.
Tulevien maakuntien työryhmät tekisivät isot linjavedot Sote-uudistuksen toteuttamisen osalta. Huomionarvoista on se, että ryhmät koostuvat yksinomaan virkamiehistä. Ensimmäiset maakuntavaalit pidettäisiin helmikuussa 2018 ja Sote-uudistus astuu voimaan 1. tammikuuta 2019.
Turunmaan osalta on ensiarvoisen tärkeää huolehtia sekä Turunmaan sairaalan että Kårkullan toiminnan jatkuvuudesta.
Kuntavaalien alla ennustettiin alhaista äänestysprosenttia, mutta itse asiassa äänestysinto nousi hieman vuoden 2012 kuntavaaleista. Uuden valtuuston kausi alkaa kesäkuussa.
Paraisilla RKP saavutti enemmistöaseman. Toivon että RKP vaalivoitostaan huolimatta tekee yhteistyötä muiden puolueiden kanssa paremman kaupungin puolesta. Uuden valtuuston on ennen kaikkea paiskittava töitä sosiaali- ja terveydenhuollon palveluiden puolesta paikallisella tasolla Paraisten keskustassa sekä ylläpitääkseen saariston palvelutasoa. Näin siitäkin huolimatta, että maakunta jatkossa vastaa palveluista.
Kuten aikaisemmin totesin, Turunmaan sairaala ja Kårkulla ovat hyvin tärkeitä yksikköjä Turunmaalle – ja samalla myös Paraisille.
Uuden valtuuston työ painottuu Sote-uudistuksen jälkeen ennen kaikkea muihin kunnallisiin tehtäviin, kuten sivistyksen ja kaavoituksen hoitamiseen. Alati kutistuvien peruskuntien kohdalla on vielä runsaasti kysymysmerkkejä. Kuntaliitoksia tuskin sentään enää Turunmaalla nähdään.
Kun tulevaisuuden näkymät ovat synkät, pitää yrittää nähdä myös positiivisia asioita. Varsinais-Suomen maakunnan osalta taloudelliset näkymät ovat valoisat. Auto- ja telakka-aloilla syntyy paljon uusia työpaikkoja kuten kaivosteollisuuden laitevalmistuksenkin puolella.
Paraisten osalta rakennusala ja matkailu ovat avainasemassa. Näilläkin aloilla on havaittavissa positiivisia tuulahduksia.
Näillä sanoilla toivotan kaikille lukijoilleni oiken mukavaa kesää!
Harry Bondas
kuntaneuvos
käännös Mikael Heinrichs