Itsepäisyys

Oliwer Bäcklund.
Kello soi välitunnin alkamisen merkiksi. Kaikki lapset juoksevat ulos pihalle leikkimään, mutta yksi poika jää istumaan paikalleen. Opettaja huomaa hänet nostaessaan katseensa kirjastaan, laittaa lohduttavan käden pojan olkapäälle ja hymyilee varovaisesti sanoen ”Älä sinä niistä välitä, jonain päivänä sinä olet heidän pomonsa.”.
Tämä on jo sinällään paradoksi. Miten tuosta ujosta pojasta, joka ei edes uskalla viitata luokassa tai pitää esitelmää, voisi tulla menestyvä yritysjohtaja?

On vain olemassa yksi henkilö joka seisoo sinun ja ansaitsemasi menestyksen välissä. Sinä itse.

Mistä hän ammentaisi tarvittavat tiedot ja taidot?
Siitä päivästä lähtien hän kuitenkin tekee kaikkensa oppiakseen kaiken mahdollisen. Ajan mittaan hän kehittää ominaisuuden, jota ei koulussa opeteta. Itsepäisyyden.
Yhdysvaltain entistä presidenttiä Calvin Coolidgea vapaasti lainaten: Mikään ominaisuus maailmassa ei voi korvata itsepäisyyttä. Lahjakkuus ei sitä tee: mikään ei ole tavanomaisempaa kuin lahjakkaat henkilöt, jotka eivät koskaan menesty. Nerokkuus ei sitä tee: palkitsematon nerokkuus on pikemminkin sääntö kuin poikkeus. Koulutus ei sitä tule koskaan tekemään: maailma on täynnä korkeasti koulutettuja väliinputoajia. Itsepäisyys ja sinnikkyys ovat lyömätön yhdistelmä.
Eli miten tämä itsepäisyys käytännössä näyttäytyy?
Mitään yksiselitteistä vastausta ei ole olemassa, mutta kolme yksinkertaista askelta vie meidät lähemmäs päämääräämme.
1. Opi virheistäsi
Jokaisesta tekemästäsi virheestä opit jotakin uutta. Opit mitä sinä ja muut osaavat ja mistä heikkoudet löytyvät. Joudot pitämään hengähdystauon, analysoimaan tapahtumaketjua, löytämään uusia ratkaisumalleja ja innovaatioita. Jatkat sinnikkäästi yrittämistä, kunnes saavutat tavoitteesi.
Ennen kaikkea: virheet pitävät meidät nöyrinä. Inhimillisinä.
2. Ota oppia omista ja ennen kaikkea muiden menestyksestä
Jokin aika sitten pidin työpajan jonka tavoitteena oli luoda fiktiivisiä startup-yrityksiä. Eräs osallistuja pitchasi minulle erittäin hyvän idean, jonka hän kuitenkin oli valmis hautaamaan muutaman minuutin sisällä, kun hän huomasi toisen yrityksen jo tarjoavan kyseistä palvelua. Totesin ettei hänen kannata antaa periksi, vaan tutkia miten tuolle yritykselle kävi. Hän palasi muutaman minuutin kuluttua entistä pettyneempänä. Yritys oli ollut jättimenestys.
Tämä on kuitenkin kaikkea muuta kuin syy antaa periksi. Yrityksen menestys oli ainoastaan osoitus siitä, että hänen ehdottamalleen tuotteelleen on olemassa suuri kysyntä. Mikäli hän uskoo voivansa tuoda oman vivahteensa tuotteeseen, tässä on oiva ensimmäinen osoitus tulevasta menestyksestä.
3. Liiku säännöllisesti ja syö terveellisesti
On helppoa perustella epäterveellisiä elämäntapojaan ajan puutteella. Satsaamalla omaan hyvinvointiisi saat kuitenkin panoksesi takaisin moninkertaisena energian ja valovoimaisuuden muodossa.
Kaiken lisäksi voit aina kirjoittaa kolumniasi samalla kun odotat kananmunien valmistumista. Voit korjata kolumnin loogiset puutteet pilkkoessasi kaalia. Voit vastata muutamaan sähköpostiviestiin samassa ajassa kuin normaalisti tuijotat kuntosalin tyhjyyteen laskettuasi painot toistojen välissä. Mutta älä koskaan – siis koskaan – vastaa sähköposteihin vessasta käsin. Mikään ei ole niin tärkeää ja kiireellistä, että se korvaisi kustannukset kaikista hukuttamistasi puhelimista. Sen voin luvata.
Juju piilee siinä, että olet hieman itsepäisempi kuin muut. Heräät hieman kilpailijoitasi aikaisemmin, vastaat hieman nopeammin ja taistelet hieman kovemmin. On vain olemassa yksi henkilö joka seisoo sinun ja ansaitsemasi menestyksen välissä. Sinä itse.
Oliwer Bäcklund
yrittäjä

käännös Mikael Heinrichs