”Inte för krävande, men ändå utmanande”

Skuggboxning. Man tränar också ren och skär boxningsteknik. Här traditionell skuggboxning. Foto: Mikael Heinrichs.
Skuggboxning. Man tränar också ren och skär boxningsteknik. Här traditionell skuggboxning. Foto: Mikael Heinrichs.
Tidvis smäller det till ordentligt då slagen landar på mittsen i Rehtishuset. Det är föreningens konditionsboxare som tränar i stora salen.
Det är ett tiotal aktiva som finns på plats den här gången, men med tre veckopass är det många som väljer ett eller två pass i veckan som passar in i deras tidtabeller.
– På våren och hösten håller vi också träningspass utomhus och om somrarna har vi försökt ordna extrapass en eller två gånger i veckan, berättar en av de tre ledarna Tanja Myllyoja.
Den här gången är det Mia Salokannel som håller i trådarna. De flesta av övningarna utnyttjar koppens egen vikt, men det finns också övningar med hopprep, medicinbollar och styrketräningsutrustning. Dessutom tränar man boxningsteknik och slår på så kallade mitts, det vill säga små ”träffdynor” som man har på händerna. Den tredje ledaren är Henri Strömborg.
De tre veckopassen fördelas på två 1,5 timmars pass om tisdagar och söndagar samt ett entimmespass om torsdagar som fokuserar mera på styrketräning. Ett av de längre passen består av uppvärmning, eventuellt något bollspel samt egentlig boxningsträning.
kuntonyrkkeily-porukka-web
Boxare och instruktörer. Mia Salokannel tredje från höger, Tanja Myllyoja fjärde från höger. Foto: Mikael Heinrichs.
– Det blir mycket teknik, slag mot mitts, olika par- och singelövningar samt cirkelträning och stretching som avslutning, berättar Myllyoja.
För att börja med konditionsboxning krävs inte särskilt mycket utrustning. Man kommer långt redan med vanliga inomhusgympakläder och skor. Lindor och handskar är egentligen det enda man behöver investera i – förutom en försäkring.
Handskar får man låna till en början, men av hygienskäl rekommenderas att man skaffar egna. Dessutom kan man förstås skaffa precis så avancerad utrustning man vill – men det är upp till var och en.
– Vi har haft som princip att man får pröva på grenen gratis. Om man känner att man träffat rätt är det bara att komma med i verksamheten, säger Myllyoja.
Konditionsboxningen passar i princip vem som helst. En nedre åldersgräns på 12 år finns och dessutom måste deltagarna lösa en försäkring eftersom föreningen inte försäkrar sina konditionsboxare.
– De yngsta som varit med är kring 13 år, de äldsta över 60 år. Vi har både män och kvinnor som deltar, säger Myllyoja.
Som motionsform är grenen oerhört mångsidig, vilket också redaktören märker under träningspassets gång.
Foto: Mikael Heinrichs.
Foto: Mikael Heinrichs.
– Konditionen blir definitivt bättre. Träningspassen är mångsidiga och man bränner massor med kalorier bara man orkar köra alla övningar till slut. En del tränar vi också ren teknik. Vi har försökt hålla passen så mångsidiga som möjligt, säger hon.
Boxningsövningarna räcker oftast två eller tre minuter, det vill säga lika länge som ronder i boxning.
Rehti har haft konditionsboxning på sitt program i ett par års tid. Man hoppas naturligtvis på flera deltagare.
– Alla är välkomna med, vi har både svensk- och finskspråkiga som deltar och man kan anmäla sig direkt till ledarna.
Kontaktuppgifterna hittas till exempel på Facebook (extern länk), berättar Myllyoja.
Visst kan man dyka upp också oanmäld, men det är bättre att ledarna vet om nykomlingar på förhand. Vanligtvis är bara en ledare på plats per träningspass.
– Vi tar också gärna emot Tyky-grupper och har presenterat grenen till exempel i skolor. Feedbacken från ungdomarna har varit verkligt positiv, säger Myllyoja.
Att stämningen inom gruppen är god visar också det att man firat lilla jul tillsammans på.
– Vi gör allting på deltagarnas villkor. Konditionsboxningen är inte för krävande för någon, men trots det utmanande.
I Pargas kan man utöva konditionsboxning också inom medborgarinstitutet Skärgårdens Kombi samt på Fysio-Clinic.
Mikael Heinrichs
050 306 2004/mikael.heinrichs@aumedia.fi