Herkkuräbäri-yhtyeen Paraisten Pursimies pitää pintansa

Paraisten Pursimies. Eli Oskari Suominen. Kuva: Mikael Heinrichs
17-vuotias Oskari Suominen Paraisilta esiintyi rap-yhtyeensä kanssa Diandran lämppärinä Tampere-talolla muutama viikko sitten.
Etkö ole kuullut hänestä aikaisemmin? Entä oletko kuullut Kehitysvammaisten tukiliitosta?
Kyseessä oli yhdistyksen järjestämä syyskonsertti, jossa Oskarin – eli Paraisten Pursimiehen – rap-yhtye Herkkuräbäri esiintyi ensimmäistä kertaa näin suuren yleisön edessä. Paikalla oli arviolta noin 900 kuulijaa.
– Siellä oli aivan huikea meininki! Emme ole koskaan aikaisemmin esiintyneet niin isolle yleisölle. Mutta en ollut ollenkaan hermostunut ennen keikkaa, Oskari Suominen vakuuttaa.
Entä menikö keikka hyvin, millaista palautetta olette saaneet?
– Keikka meni oikein hyvin, pelkkää hyvää palautetta on tullut, Herkkuräbäri-yhtyeessä tammikuussa aloittanut ja vastikään 17 vuotta täyttänyt DJ – eli äänimies – kertoo.
Tampere-talon keikka onnistui hienosti. Kuva: Yksityinen
Hän vastaa äänien säätämisestä sekä taustamusiikista. Toki hänkin räppää, mutta harvemmin kuin yhtyeen muut jäsenet.
– Parasta yhtyeessä on se, että meillä on ihan sairaan hyvä jengi kasassa.
Valitettavasti he eivät ehtineet tapaamaan Diandraa, sillä hänellä oli samana päivänä myös toinen esiintyminen buukattuna.
Herkkuräbärillä on uutta aineistoa tulossa parasta aikaa, ainakin kaksi uutta kappaletta on tällä hetkellä treenattavana. Seuraava tiedossa oleva keikka on 16. joulukuuta Kaarinan Vaparissa, jossa järjestetään kehitysvammaisten jouludisko.
Miten teidän kappaleet syntyvät?
– Ihan meidän omasta päästä näitä tulee, ja Satu jeesaa tietenkin vähän.
Entä mistä sinun taiteilijanimesi tulee?
– Paraisten tulee tietenkin siitä, että asun täällä. Pursimies puolestaan koska olen niin kiinnostunut merivoimista, osaan varmasti kaikki sotilasarvot ulkoa. Tykkään myös veneillä.
Vaikka rap-musiikki onkin tällä hetkellä se juttu Oskarille, hän pitää mys hieman rauhallisemmasta musiikista. Jenni Vartiainen kuuluu suosikkeihin ja hän on myös käynyt Juha Tapion, Johanna Kurkelan ja Jukka Pojan keikoilla. Joulukuussa hän käy katsomassa Vartiaisen keikkaa Logomossa.
Yhtye harjoittelee kerran viikossa Turussa, Pompon päiväkeskuksessa josta on tullut heidän vakipaikkansa. Sitä ennen yhtye piti päämajaansa Kaarinan puolella, monitoimikeskus Tiklissä. Yhtye on alkujaan Kaarinalaislähtöinen.
– Paraisilla ei oikeastaan ole tarjolla lainkaan suomenkielisille kehitysvammaisille ja erityisnuorille palveluita, vaan ne pitää hakea naapurikunnista Kaarinasta ja Turusta, toteaa Oskarin äiti Mariitta Suominen.
Musiikin ohella Oskari harrastaa myös partiota Turussa, Turun Sinikotkien sisu-ryhmässä ja on käynyt laskettelemassa osana Iloski-porukan kanssa. Kyseessä on soveltavaa alppihiihtoa Turussa tarjoava yhdistys.
Oskari opiskelee tällä hetkellä ammattiin valmentavassa koulutuksessa Jyväskylässä, mikä aiheuttaa pientä haastetta treenien suhteen.
– Juna on Turussa perjantaisin viittä vaille viisi ja treenit alkavat puoli kuudelta, joten yleensä ehdimme juuri ja juuri ajoissa paikalle, äiti toteaa.
Ammattiin valmentavan koulutuksen paikka olisi ollut tarjolla myös Turun Bovallius-Ammattiopistolla, mutta Oskari halusi nimenomaan asua asuntolassa – ja Turkuun on lisäksi todella paljon hakijoita.
Mitä alaa opiskelet tai haluaisit opiskella tulevaisuudessa?
– Valmentavassa koulutuksessa pitäisi miettiä mikä ala sopisi minulle, mutta olen jo miettinyt kodinhoitajan opintoja tämän syksyn jälkeen, Oskari kertoo.

Mikael Heinrichs
050-306 2004/mikael.heinrichs@aumedia.fi