Här kan man handla för en hel middag

matto
´Härligt blått. Stina Johansson väver sina mattor också i flera andra färger. Foto: Leena Lehtonen
 

Förra torsdagen störde regn och åska handeln
på hamntorget. Kanske man har bättre tur med vädret i dag?

– Någon har redan föreslagit att vi ska ändra torgdagen till en annan dag eftersom det alltid regnar på torsdagar, berättar hamntorgvärdinnan Tuula Jahnsson.
Torget som arrangeras för andra sommaren körde igång i juni och riktigt alltid har det inte regnat. Men rätt så blåsigt kan det vara på området i Kalkholmen mellan gästhamnen och hotellet.
– Vi har försäljare som kommer regelbundet och de har hunnit få stamkunder. I dag kunde köttförsäljaren inte komma på grund av bilproblem, och han hör till dem som har kö framför sin försäljningsstånd.
Förra veckan kunde man handla till exempel rökt fisk, bröd, grönsaker och bär. Bulla och blåbärspaj blev passlig efterrätt och till kaffebordet kunde man handla blommor.
Nytt för i sommar är kaffe-och bulleförsäljningen, som efterfrågades i fjol. Tuula Jahnsson säljer också traditionella grahamskorpor som hon kallar för ekoskorpor.
Men på torget finns också hantverk, loppissaker och annat. Pargasbon Stina Johansson sålde trasmattor som hon själv väver. Speciellt de blårandiga mattorna är omtyckta i sommarhem och -stugor, men hon väver mattor även i andra färger.
Holger Kyrklund i Pargas är företagare inom byggbranschen och han tillverkar också träföremål, bruks- och prydnadsföremål samt leksaker. Bland nyheterna finns knappar i trä som man kunde man ha i kläder av linne eller ylle.
Resoföretagaren Sirpa-Liisa Kurkilahti var på hamntorget för första gången. Hon är keramiker och driver företaget. Hon hade hört om hamntorget av sin väninna Satu Vertti som sålde bland annat hantverk och smycken. Åbobon Vertti besökte hamntorget redan förra sommaren.
 Kaffeståndet besöks av Birgitta Granvik och Leif Granit, men vi hinner inte prata eftersom det börjar regna. Denna gång blir det också åskväder som pågår i flera timmar.
Hoppas att vädrets makter gynnar hamntorget i dag. Torget har öppet klockan 15–18 på torsdagar till slutet av augusti.
Leena Lehtonen