En hobby som fler unga kunde ha

frimärksrum
Jarl Aspelin tog i december över ordförandeskapet för Pargas Filatelister av Klaus Juvas som valdes till ordförande för Finlands Filatelistförbund.
 
 
Jarl Aspelin har samlat på frimärken sedan 60-talet. I sitt hem har han ett rum fullt av mappar fyllda med frimärken, där finns burkar och lådor i olika storlekar fulla med märken och allt annat vad en ivrig filatelist kan tänkas behöva, som till exempel skärare, pincett och frimärkspress. De flesta burkar är märkta med en lapp där det står vad burken inehåller för frimärken. För en utomstående verkar det vara noggrann ordning och reda även om Aspelin själv säger att han inte är så väldigt ordningsam av sig. Intresset för frimärkssamlande ärvde han av sin pappa.
– Pappa var med i föreningen redan från början. Själv har jag bara varit medlem sedan 2010. Jag och mina två bröder samlar alla på frimärken, så när pappa dog delade vi upp hans frimärkssamling.
Aspelin har inriktat sig på frimärken från nordiska länder. Främst samlar han på frimärken från Finland och Åland, fast jag i hyllorna också hittar mappar där det till exempel står Afrika, Sovjetunionen, Tyskland, Polen och mappar märkta med olika teman som stämplar och båtar. Hur många märken Aspelin har i dag vet han inte själv.
– Min Åländska samling är komplett. I min Finländska samling saknas det några av de äldre märkena. Det finns så många olika sätt att samla på. Man kan till exempel välja att samla på djur, länder eller specifika motiv.
Det går åt ganska mycket tid när man är en inbiten frimärkssamlare. Man kan sätta ner hur mycket tid som helst på att leta efter information till exempel i kataloger eller på nätet. Men frimärkssamling behöver ändå inte vara en så dyr hobby.
– Man kan köpa märken för bara några cent. Men det är klart att det finns märken i alla priskategorier. Om man vill har riktigt speciella märken blir det nog dyrt.
Den stora utmaningen för föreningen är nu att locka nya yngre medlemmar.
– Dagens unga verkar inte vara intresserade av att samla på frimärken. Det finns väl så mycket annat man kan göra. Det kan ju också vara svårt att komma igång. Det lättaste är säkert om man ärver en samling så att man har något att utgå från. Eller så väljer man ett tema och börjar utgående från det. Det är en avkopplande och rolig hobby som också innebär mycket pysslande. Jag hoppas vi får fler yngre medlemmar till föreningen.
Marina Saanila