Barbara Heinonen säger ja till Mariehamn

Barbara Heinonen.
Barbara Heinonen.
Pargasbon, jur.mag och bl.a. före detta fullmäktigeordförande i Pargas, Barbara Heinonen, 46, har valts till stadsdirektör i Mariehamn.
– Ett spännande val var det, men jag är glad över att ha blivit vald med klara siffror. Mariehamn känns fräscht och nytt för mig. Under våren börjar flytten.
Heinonen jobbar nu vid riksfogdeämbetet som förvaltningsfogde.
Hon blev juris magister så sent som 2009. Hon har också mycket erfarenhet av politiskt arbete. Hon var styrelseordförande (SFP) i Pargas i åtta år (2000–2008) och efter det fullmäktigeordförande, perioden 08-12.
– När jag läste Mariehamns ekonomiplan och budget kändes allt mycket bekant. Också Mariehamn kämpar med ekonomin, såsom alla kommuner nu, men deras ekonomiska ställning är i jämförelse med många andras god. Arbetslösheten ligger just under fyra procent.
Heinonen valdes på tisdagskvällen med 14 fullmäktigeröster mot 6 för Emma Dahlén, Mariehamn, och 7 för Annica Ekstedt, Enköping.
I Mariehamn har man gått in för att tillsätta stadsdirektörsjobbet tidsbundet.
Heinonen valdes  för sju år, fram till den 21 december 2021. Hon tillträder på nästa års sida, inte vid årsskiftet men möjligen i februari eller mars, säger hon.
– Att Folke Öhman skulle gå i pension redan nu visste jag inte då jag lämnade in ansökan till Åland. Och visst har jag övervägt att sökta till Pargas, det är min hemort som jag känner starkt för. Men det här känns fräscht och bra.
I familjen med fyra barn är två redan utflugna, nästyngsta ska snart in i armén och den yngsta går på nian i Sarlinska.
– Alternativ för fortsättningen finns i Mariehamn också, hon får fundera under våren. Men vår avsikt är nog att flytta hemmet till Mariehamn.