28. joulukuuta

Tove Hagström.
Minun pitää siivota työhuone ennen joulua. Tarkemmin sanottuna työhuoneen kaapin. Kun PK ilmestyy, tiedän ihan oikeasti mikäli vietin koko joulun työhoneen kaapissa (?!), mutta sieltä löytyy ainakin muutama laatikollinen vanhoja päiväkirjoja. Tarkistankin nyt mitä merkintöjä niistä löytyy juuri tälle päivälle, eli 28. joulukuuta. Lähdetään aikamatkalle.
Merkintöjen mukaan olin vuosina 1990 ja 1995 Nauvon seurakunnan joululuhlissa juuri sinä päivänä. Lauloin lapsikuorossa, joten se juhla kuului olennaisesti jouluun. Muistiinpanot ovat lyhyitä, mutta ilmeisesti minun ystäväni oli saanut neulottuja patalappuja lahjaksi sinä jouluna.

Tämä pieni tutkimus keskellä siivousprojektiani saa minut toteamaan että ajan kulku tuntuu olevan ympyrän muotoista. Elämä jatkaa kiertokulkuaan.

Vuonna 1996 olin sen sijaan tanssiravintola Moritzissa Turussa, jossa sain vastata kysymykseen ”Mitä noin nuori ja viaton neiti täällä mahtaa tehdä?” Päiväkirjan mukaan minä ja seurueeni nauroimme kysymyksen esittäjälle ja siirryimme muualle kun hän alkoi käymään liian tuttavalliseksi.
Useana vuonna kuvailen erilaisia sairauksia. Korkein kuumemerkintä on 38,6. Siitä huolimatta olin sinä päivänä raahautunut ruokakauppaan ja vieraillut poikaystäväni vanhempien luona pesukonetta lainatakseni. Sen jälkeen olin päiväkirjan mukaan majaillut sohvan päällä (joka tässä yhteydessä on todellakin oikea termi, sillä sen aikainen sohvani oli kivenkova eikä siihen todellakaan uponnut).
Vuonna 2001 olin jutellut poikaystäväni kanssa terrorisimista usean tunnin ajan.
Vuoden 2004 kaikki varmasti muistavatkin. Kirjoitin silloin etsiväni käsiini SPR:n tilinumeron, sillä olin aikeissa lahjoittaa kaikki joululahjarahani tsunamin uhreille.
Eräänä vuonna kirjoitan etten vielä ole valmis muuttamaan yhteen, vuotta myöhemmin olemme löytäneet asunnon ja ostaneet sen.
Eräänä vuonna lasten ollessa pieniä, olen kirjoittanut päivämääräksi 28.1. vaikka tarkoitinkin joulukuuta. Se kertonee voinnistani, ja muistiinpano vahvistaa epäilyni: ”Olen taas nukkunut nyt illalla imettäessäni”.
Olen usein ollut kävelyllä juuri 28. joulukuuta ja katsonut monta elokuvaa ja TV-sarjaa. Esimerkkeinä Pretty Woman, Uneton Seattlessa, 24, Twin Peaks ja Kuolleiden runoilijoiden seura. Ihme kyllä en löydä yhdestäkään muistiinpanosta ainuttakaan kirjaa, jonka olisin juuri tällöin lukenut. Toisaalta olen kirjoittanut graduani ja pelannut sekä Monopolia että Riskiä.
Usein muistiinpanot kertovat ihan pelkästä oloilusta ilman sen tärkeämpää tekemistä. Sitä olen joko kaivannut tai en kestä sitä. Ja olen joko nukkunut liian vähän tai liian paljon.
Tämä pieni tutkimus keskellä siivousprojektiani saa minut toteamaan että ajan kulku tuntuu olevan ympyrän muotoista. Elämä jatkaa kiertokulkuaan. Moni asia muuttuu, mutta kuitenkaan mikään ei oikeastaan muutu.
Toivotan sinulle onnellisia päiviä vuonna 2018!
Tove Hagström
Opettaja, psykodraamaohjaaja ja yksityisyrittäjä

1 Kommentti

  1. “Moni asia muuttuu, mutta kuitenkaan mikään ei oikeastaan muutu.” Hyvin sanottu, kun perään lisää – ainakin Paraisilla!

Kommentointi on suljettu.