Lyxholkar åt Centralparkens fåglar

Fatima Al Sibahi sätter fast holken. Tolken, handledaren Roberta Rajala och Patrik Karlsson (bakom) följer med.

Ungdomarna som deltar i Aktivas kreativa startverkstad har under våren och försommaren planerat och förverkligat ett projekt som redan nu har resulterat i flera bostäder i Centralparken – nämligen för fåglarna. Till projektet hörde också planterandet av blodboksplantor samt en gemensam picknick med program i parken den 29 maj.

– Ungdomarna ville på något vis liva upp parken och förbättra den. Vi utgår alltid från vad som är bäst både för människor och för naturen i våra projekt, berättar handledaren Viveka Lindqvist.

Under picknicken den 29 maj samlade man in namnförslag till fågelholkarna. Nu har fågelholkarna – förutom ett individuellt utseende – också ett unikt namn som graverats i metallplattan som finns på holkarna.

Namntävlingen vanns av förslaget ’Skatnäktergal’, men skärgården fanns också med på ett hörn. En av holkarna heter nu ’Utö’.

Unika bostäder

Alla holkar är olika. Bottenlösningen är den samma, men färgsättningen är helt unik för varje exemplar.

– Då vi valt färger har vi tänkt på Pargas logotyp och skärgården. Rött och blått valdes enligt stadens färgkarta, berättar Jenny Holmberg som varit med och tillverkat fågelholkarna.

Målningsarbetet utfördes av Olli Pajukoski, som fick fria händer att förverkliga sig. Själva holkarna är byggda av Patrik Karlsson som gillade det uppdraget.

– Jag gör hellre nåt praktiskt med händerna än sitter vid datorn, säger Karlsson.

Målet är att hitta betydelsefulla saker

Handledaren Lindqvist berättar att på Aktiva får alla göra det som de själva känner sig vara bra på eller det de är intresserade av. På Aktiva försöker man stöda ungdomarna så att de hittar sin egen grej, eller överlag saker som de upplever som betydelsefulla för dem själva.

– Projektet har bestått av mycket mer än bara fågelholksbygge. Planeringen, tillverkningen, planteringen av träden, informationsspridning och själva picknicken, räknar Lindqvist upp.

För närvarande deltar fyra unga i Aktivas verksamhet, men man har plats för åtta. Ungdomarna berättar att de har en bra gruppanda som kommer fram särskilt då man förverkligar olika projekt.

Aktivas ungdomar gör centralparken mer trivsam – både för fåglar och för människor.

– Verksamheten går för tillfället på tre språk, svenska, finska och teckenspråk, berättar teckenspråkshandledaren Roberta Rajala.

Av ungdomarna är det Fatima Al Sibahi som kommunicerar på finskt teckenspråk. Hon börjar sitt sommarjobb vid Seniorstugan nästa vecka.

– Jag är väldigt nöjd och ser jättemycket fram emot att få jobba, berättar hon leende.

Staden och Marthaförbundet medverkande

Al Sibahi åker upp med skyliften för att sätta fast holkarna. Från stadens sida deltar stadsträdgårdsmästare Daniel Falck i arbetet.

– Vi sätter holkarna på en sådan höjd att de lämpar sig för små fåglar såsom mesar och flugsnappare. Öppningen som är litet över tre centimeter i diameter är också planerad för deras behov.

Projektet har förverkligats som ett samarbete mellan Aktiva, staden och Marthaförbundet. Från Marthornas sida har Jenny Haapala deltagit. Nästa anhalt för projektet blir Jakobstad.

– Vi fortsätter med andra projekt och tar sommarlov under juli. Ungdomarna brukar vara med i Aktivas verksamhet i snitt i tre månaders tid, så i augusti kan det mycket väl hända sig att vi har en hel del nya ansikten igen, berättar Viveka Lindqvist.

Ungdomarna som deltagit i projektet kan beundra träden de planterat ännu under många års tid. Blodboken kan i bästa fall klara sig långt över hundra år.

– Holkarna kan få nya invånare redan den här sommaren, eftersom många av småfåglarna får flera kullar, gissar Falck och Lindqvist.

Laura Nordin
laura.nordin@aumedia.fi