Lux Archipelago bjöds in till Helsingfors

Eldshow. Emma Kullbergs eldshow var en del av avslutningsceremonierna på fjolårets Lux Archipelago. Foto: Dum Dum Film
Men först blir det fyra dagar av inspiration och research i Amsterdam för Julia Nyman och Tarja Suomi som hoppas på en uppföljare.
– Vi hoppas förstås båda två att vi kan förverkliga Lux Archipelago också i år. Vi har fått en hel del feedback, både beröm och saker som man kunde göra bättre, säger Tarja Suomi som är den ena av projektkoordinatorerna för evenemanget tillsammans med Julia Nyman.
Suomi och Nyman har dessutom bjudits in till Helsingfors för att i samband med Lux Helsinki-festivalen presentera Lux Archipelago (och Pargas) i Pecha Kucha-format under symposiet som ordnas för inbjudna gäster.

Pecha Kucha

  • En presentationsform där det ingår 20 bilder som man talar om i 20 sekunder var.
  • Kommer ursprungligen från Japan.
  • Har spritt sig världen över.
  • Används ofta för att informellt och koncist presentera kreativt arbete.
  • Onomatopoetiskt uttryck som betyder ungefär ”snick-snack”.

källa: wikipedia.org

– Det är samtidigt ett ypperligt tillfälle att marknadsföra vår unika skärgård till en internationell publik. Förstås är vi aningen nervösa, presentationen ska gå på engelska och vi har tagit med en hel del humor också på våra 6 minuter och 20 sekunder, skrattar Suomi förväntansfullt.
De har haft hjälp av killarna i Dum Dum Film och det visuella materialet är klart.
– Det har varit kul att kunna använda sig av lokala förmågor, intygar Suomi.
Symposiet ordnas på Designmuseet i Helsingfors och omkring ett hundratal representanter från olika håll i världen väntas delta.
– Det handlar främst om kuratorer och konstnärer från olika delar av världen, evenemanget är först och främst riktat till evenemangsproducenter av olika slag. Så det är oerhört kul att också vi har noterats och bjudits in.
Innan presentationen i Helsingfors kommer Nyman och Suomi att besöka Amsterdam Light Festival i Holland för att hämta inspiration och framför allt idéer om hur man kan få företag och andra institutioner med i projektet för att det ska kunna stå på egna ben i framtiden och förhoppningsvis bli ett bestående inslag i skärgårdsstaden.
– Trots att vi söker svar på den här typen av frågor kommer vi utan vidare att hålla fast vid grundtanken att Lux Archipelago först och främst är en gemensam grej för alla invånare i staden. Det ska inte bli en kommersiell händelse, slår Suomi fast.
Ljusfestivalen i Amsterdam har rätt så långt koncentrerats till stadens kanaler och vattendrag, något som fascinerar Nyman och Suomi. Det är inte alls otänkbart att årets upplaga av Lux Archipelago – förutsatt att den blir av – åtminstone delvis kunde äga rum i sundet.
– Om det blir en ny Lux Archipelago kommer vi att behöva ungefär en handfull större ljuskonstverk och installationer vid sidan om de som invånarna sätter upp, säger Suomi.
Mikael Heinrichs
050-306 2004/mikael.heinrichs@aumedia.fi