Hembygdsföreningen firar 90 år med temavecka

Psalmodikon. Instrumentet var rätt vanligt i hemmen under 1800-talet och nu ska Lena Långbacka (t.h.) demonstrera hur det låter. Museiamanuens Anne Bergström (t.v.), museiforskare Marcus Lepola och Magnus Sundman håller ett vakande öga. Foto: Mikael Heinrichs

Pargas hembygdsförening uppmärksammar jubileumsåret i dagarna fem och bjuder på mångsidigt program.

Hembygdsföreningen har sedan våren haft en utställning i hembygdsmuseet om året 1928 då föreningen grundades och nu i samband med temaveckan och Egentliga Finlands museidag söndagen den 26 augusti är det sista chansen att bekanta sig med den utställningen. Öppet hus blir det mellan klockan 13 och 16.

– I praktiken fanns det verksamhet redan innan föreningen grundades våren 1928 då man ordnade olika föreläsningar med hembygdstema. På den tiden kunde föreläsningarna samla verklig storpublik på upp till tusen personer. Annat är det förstås i dag då vi får vara nöjda om vi kommer upp till en bråkdel av det, säger museiamanuens Anne Bergström.

Korngrynsgröt och nykärnat smör

Under söndagen kommer alla stugor på hembygdsmuseibacken att vara öppna och man kan bekanta sig med hantverksdemonstrationer samt fotografera med camera obscura.

– Det kommer att kärnas smör på gammaldags vis och det blir repslagning. Dessutom kommer Heisalamarthorna att sälja korngrynsgröt, självklart med nykärnat smör till. Det blir också mera lekfullt program för familjens yngsta.

I Kirjalastugan blir det också en demonstration på psalmodikon, ett instrument som förr fanns på många gårdar och främst användes för att spela andlig musik. Malmnässtugan har en ny utställning där temat är 1940-talet.

“Käringskvalppo” kallades den här typen av gunga för två. Foto: Mikael Heinrichs

– Det är rätt få som vet vad ett psalmodikon är och ännu färre som faktiskt hört hur det låter. Instrumenten är varierande då de ofta byggdes på egen hand och utgångspunkten var att det skulle vara enkelt att spela på det, berättar Lena Långbacka som ska spela på söndag.

Lenin på film

På måndag blir det Lenin-tema då man först visar Yles dokumentär ”På Revsundets och Örfjärdens isar” från 1970 och efter det förflyttar sig till Kirjalastugan på museibacken där det blir teservering och diskussion kring filmen tillsammans med Johan Kronberg som köpt rättigheterna till filmen och donerat den till hembygdsmuseet.

– För många är det just Lenin och hans flykt genom skärgården 1907 som man förknippar med den stugan och visst är det en viktig del av detta museums historia. Förhoppningen är att vi ska få till stånd en diskussion om hela Leninfenomenet och mer allmänt det ryska i våra trakter, säger Bergström.

Tisdagens tema är kalken och arkitekturen med fokus på Pargas Kalks ”hovarkitekt” Albert Richardtson. Platsen är industrimuseet på Gruvvägen 1 där Lennart Laurén kommer att ge en specialguidning i den geologiska utställningen med start klockan 18. Industrimuseets guide Pia Vinkki är också på plats och Magnus Sundman kommer att presentera utställningen om arkitekt Richardtson i pensionatet.

Vandring med traktering

Nästa onsdag den 29 augusti öppnar museistugorna på Gamla Malmen sina dörrar och välkomnar med musik och historier i de olika stugorna. Det här är för övrigt det enda av programpunkterna under veckan som är avgiftsbelagt, eftersom traktering också ingår i vandringen.

Vandringen inleds vid gångbron invid Runebergshuset och avslutas med servering i Fredrikastugan. Helheten förverkligas som ett samarbete med Skärgårdsguiderna och Berättardynamon.

Temaveckan avrundas nästa torsdag med ”Dialekt och dräkt” på hembygdsmuseet, där det blir diskussion om Pargasdialekten under ledning av hembygdsföreningens ordförande Magnus Sundman. Maria Ekqvist kommer att förevisa folkdräkter från Åboland.

– Vi kommer bland annat att ta upp Pargasdialekten förr och nu och det blir en diskussion med inbjudna gäster och många smakprov på dialekt, utlovar Sundman.

Mera på kommande

Den kommande temaveckan utgör en synlig och betydande del av 90-årsfestligheterna för hembygdsföreningen, men jubileet tar inte slut den 30 augusti.

– Det blir ännu mera program under senhösten, säger Sundman som intygar att föreningen har en aktiv styrelse och många framtidsvisioner.

– Tanken med 90-årsfestligheterna är att koppla föreningens historia till dagens vardag och ge information och kunskap om hur det kunde vara förr i tiden jämfört med hur saker fungerar i dagsläget. Vår strävan är att vara lättillgängliga och allt annat än dammiga.

Hur mår då 90-åringen i dag?
– Jag tycker det är en pigg 90-åring som har full rulle mest hela tiden. Det finns massor av nya idéer, men förstås också plats för nya och flera aktiva medlemmar, säger Bergström.

– Det handlar inte enbart om att upprätthålla hembygdsmuseet, utan vi har ett större uppdrag än så. Vi finns till för att förvalta hela Pargas lokalhistoria och det kollektiva minnet av det som folk vill att ska bli kvar.

Branddepån tömd

Tidigare under året har man tillsammans med frivilliga från FBK tömt branddepoten vid kyrkan på det mesta som lagrats där under åren och håller som bäst på att renovera och fixa till utrymmena som är i akut behov av hjälp. Planen är att först renovera och sedan inreda brandvärnsmuseet på nytt.

I dåligt skick. Branddepoten mittemot Musikinstitutet Arkipelag är i dåligt skick och renoveras som bäst. Jonathan Reuter och Lena Långbacka kollar läget. Foto: Mikael Heinrichs

– Vi jobbar också på med de nya lagerutrymmena i Manegen samt fortsätter samarbetet med skolorna. Den nya kulturläroplanen innehåller olika helheter med både museibesök och olika temahelheter för de olika årskurserna, säger Bergström.

Samtliga programpunkter under veckan (förutom öppet hus den 26.8) inleds klockan 18.00.

Lenin-film visar också Pargas på 1970-talet

Johan Kronberg som hittade dokumentärfilmen om Lenins flykt från 1970 i samband med att han sökte material ur Yles digra arkiv inför sin 50-årsdag tycker att filmen också har en annan aspekt förutom temat med Lenin.

– Det är i allra högsta grad också en inblick i hur Pargas i själva verket såg ut på 1970-talet. Det finns trots allt inte så mycket levande bilder från den tiden och många Pargasbor intervjuas i filmen där man också ser hur orten såg ut på den tiden. Mycket har ändrat, men mycket är också sig likt, säger Kronberg.

För att kunna förevisa filmen på museet (och nu i PIUG:s kultursal) krävdes viss redigering av filmen, då man hamnade klippa bort den del av arkivmaterialet som Yle i tiden endast skaffat engångsrättigheter till. Men nu är alltså den klippta versionen av filmen tillgänglig på hembygdsmuseet.

– Bland annat intervjuas min farmor Anna Selinda Kronberg i filmen och man gör nedslag också i Lillmälö och på andra ställen i Pargas. Det är många bekanta ansikten som passerar revy i filmen, säger Kronberg.

Mikael Heinrichs
050-306 2004/mikael.heinrichs@aumedia.fi