Handboll 24 timmar i dygnet

Boris Dvorsek. Piffens nya kroatiska tränare andas handboll 24 timmar om dygnet. Foto: Mikael Heinrichs
– Vi kanske inte är på topp direkt då säsongen börjar, men vi blir bättre hela tiden.
Det intygar Piffens handbollsherrars nya tränare Boris Dvorsek inför säsongen. Han förvaltar en trupp som rätt långt är oförändrad jämfört med fjolåret – men har fyra nya spelare till sitt förfogande.
Dvorsek arbetade förra säsongen i Italien och erbjöds inför den här säsongen ett projektjobb på några månader som chefstränare för det kroatiska damlandslaget, men tackade nej till erbjudandet.
– Mitt yrke är handbollstränare och då förbundet inte kunde erbjuda mera än ett deltids- och projektjobb kunde jag inte annat än tacka nej. Då jag går in för något gör jag det helhjärtat och lägger ner all min tid på det, säger han.
Därför finns han nu i Finland och Pargas. Enligt sina egna ord andas han handboll hela tiden – och i och med att familjen bor kvar i Zagreb är det handboll till hundra procent som gäller då han är här.
– Jag visste egentligen ingenting om finländsk handboll innan jag kom hit, men har varit i alla andra nordiska länder i handbollstecken. Jag är positivt överraskad av hur många juniorer här finns och hur många som är engagerade inom handbollen.
Dvorsek kom till Finland i början av augusti och medger att han knappast hinner få igenom alla sina visioner under en så kort tid.
– Säsongen börjar alltid för tidigt, oberoende hur mycket tid man har på sig. Jag har fokuserat mycket på det fysiska nu innan säsongsstarten medan det tekniska och taktiska kommer in i bilden sakta mak. Det hinner man med också under säsongen, men fysiken ska finnas från början. Jag har sett lagets alla matcher under förra säsongen och märkte att laget ofta föll ihop i slutet av matchen. Det ska vi inte göra om.
Han gillar det faktum att Piffen har ett ungt lag med några mer erfarna inslag.
– Jag har alltid gillat att jobba med unga spelare och hjälpa dem utvecklas. Min filosofi är att spelarna ska bli fem procent bättre från match till match och ständigt utvecklas. Jag är mycket nöjd med spelarnas motivation och vilja att jobba så här långt. Tanken är att kombinera det finländska löpbaserade spelet med taktiska detaljer från det kroatiska systemet, säger han.
Segern mot ÅIFK i träningsmatchen nyligen var viktig för självförtroendet och bevisade samtidigt för spelarna att man gått framåt under de här dryga tre veckorna.
Den kommande cupmatchen mot Sjundeå är första chansen att visa vad man går för. Dvorsek hoppas på en fullsatt hall och god stämning – och han lovar att man tar matchen på allra största allvar. Han godkänner inget annat än en hundraprocentig insats i 60 minuter.
– Det är en officiell match, eller hur? Då ska vi köra på fullt och endast gå in för att vinna, säger han.
Peter Vikman. Vikman i blått återvänder till Piffen och hämtar med sig värdefull rutin. Foto: Mikael Heinrichs
Peter Vikman är en av de nya lirarna som lockades av den nya tränaren och en flytt ”hem” till Piffen, där han gjort många framgångsrika säsonger i division 1.
– Min fjolårssäsong gick åt pipan och jag fick inte alls så mycket speltid som jag hade hoppats på. Det var utan vidare den nya tränaren som fick mig att fortsätta, alternativet hade varit att lägga av helt och hållet, säger han.
Träningspassen har varit tunga, men givande och varierande. Nu är det speltid som gäller. Konkurrensen blir trots allt tuff, eftersom den ena av de nya makedonierna, Andrej Miladinovski, också aspirerar på vänsterytterplatsen.
– Han är fysiskt riktigt stark, så det blir en hård tävling där. Vlatko Tasevski är en teknisk spelfördelare, analyserar Vikman de nyanlända makedonierna.
David Kuzmanovski är nu kurant och kvitt sina skadeproblem som i princip spolierade förra säsongen.
Piffens herrar spelar sin första tävlingsmatch hemma i PIUG i kväll tisdag (5.9) klockan 19 då man möter SIF i den första cupomgången. Ligan inleds om en vecka med match mot Dicken den 12 september, likaså i PIUG.
Mikael Heinrichs
050-306 2004/mikael.heinrichs@aumedia.fi