Tässähän melkein hengästyy…

Paraisten kaupungin strategia esiteltiin lehdistölle alkuviikosta. Strategiaan sisältyi 11 toimenpidettä, jotka käynnistyivät välittömästi. Osa näistä toimenpiteistä on esittelyssä erillisessä jutussa. Aina vuoteen 2022 asti ulottuvaan strategiaan sisältyy yhteensä 41 toimenpidettä, jotka esitellään säännöllisin väliajoin.

Perinteiseen strategiajargoniin verrattuna näissä toimenpiteissä on selkeitä eroja. Ne ovat – ainakin suurimmilta osin – suhteellisen konkreettisia ja mitattavissa olevia asioita. Lisäksi ne perustuvat haastateltujen kuntalaisten sekä noin 200 kaupungin työntekijän antamaan palautteeseen.

Toisin sanoen strategiatyö on jalkautettu lähes ennennäkemättömällä tavalla osaksi kuntalaisten ihan oikeaa arkea.

Yhdentoista ensimmäisen toimenpiteen joukossa on muun muassa pikavuorobussi Paraisten ja Turun välillä, aktiivisempi yhteistyö kolmannen sektorin kanssa, Nauvon Kyrkbackenin koulun pihan kehittäminen ulkoliikuntapaikan suuntaan, huomattava panostus sähköpyöriin ja pyöräreittien kehittämiseen keskustan alueella, yhteisen saaristokonseptin kehittäminen Varsinais-Suomen matkailutoimijoiden kanssa, yksilölliset palvelut, lisää kaupunkimaisuutta, yrittäjäystävällinen ilmapiiri sekä hankintaprosessin kehittäminen…

Siinäpä niitä kerrakseen, ja kyllähän tässä melkein hengästyy moisesta. Toimenpiteiden ei välttämättä ole tarkoitus olla ”valmiita” kun seuraavat julkistetaan, vaan osa toimenpiteistä on kuitenkin pidemmän ajan projekteja joihin sisältyy selvitystyötä.

Kun viime viikolla lisäksi esiteltiin Partaistenväylä-lobbaushanke, jonka tarkoituksena on vauhdittaa uuden tieyhteyden rakentamista Turun ja E18-moottoritien suuntaan, on pakko todeta, että Parainen on lähtenyt rummuttamaan oikein isosti. Syystäkin.

Kaupunginjohtaja Patrik Nygrén toteaa, että strategian ensimmäiset toteutettavat toimenpiteet ovat olleet työn alla 4–5 kuukauden ajan.

Kun otsikoissa on paistateltu milloin mistäkin syystä ja johtavia virkamiehiä on kierrätetty ja rekrytoitu runsaanpuoleisesti, ei strategiatyö varmasti ole ollut kaikkein helpointa.

Nygrén toteaa, että ajoittain on ollut hieman hankalaa päästää irti ja antaa kuntalaisten sanoa sanottavansa strategiatyössä. Perinteiset johtajat ovat joutuneet astumaan sivuun perinteisistä rooleistaan.

Näin toimii moderni johtaminen, sanotaan.

Tämän työn arvioinnin hoitavat luottamushenkilöt, eli valtuutetut. Strategiatyötä seurataan tertiääripohjalta, eli kolme kertaa vuodessa tehtävän raportoinnin muodossa. Se nyt ainakin kuulostaa hieman perinteisemmältä. Jää nähtäväksi millaiseen tulokseen valtuutetut pääsevät.

Seuraavat viisi strategiatyön toimenpidettä esitellään helmikuussa 2019.

Mikael Heinrichs
050-306 2004/mikael.heinrichs@aumedia.fi

Lue myösKaupunki esitteli strategiansa: tulossa 41 toimenpidettä