Parainen pääsi jälleen Seiterän kartalle

Seiterät. Vasemmalta Siiri, Mari ja Tuomo Seiterä ovat kiertäneet maata pitkin poikin useaan kertaan. Nyt he saapuivat Paraisille muutaman vuoden tauon jälkeen. Kuva: Mikael Heinrichs

Suomalainen tivoliperinne ulottuu aina 1800-luvulle asti. Seiterän perheellä on käynnissä 53:s kausi.

Aivan ensimmäisenä ei tivolista tule ainakaan itselle mieleen sanat kulttuuriperintö, Unesco ja kokki. Pikemminkin tulee mieleen hurjat laitteet, hattara ja sen ylensyönti sekä se laite josta ainakin mukamas oli mahdollista napata itselleen juuri se kaikkein upein taskulaskimella varustettu muovinen rannekello – sitä, jota en koskaan saanut kalastettua sieltä altaasta.

Jaettu ilo

Tivolimuistoja pääsee taas pitkästä aikaa verestämään Tivoli Seiterän kiertueen parissa, sillä Tuomo ja Mari Seiterä tuovat oman kiertävän karavaaninsa – tai ainakin puolet siitä – Paraisten keskuspuistoon loppuviikon ajaksi.

– Päätimme tosiaan jakaa tivolin kahtia, eli toimme puolet laitteista Paraisille ja toinen puolisko on tällä hetkellä kiertämässä Pieksamäen, Varkauden ja Turengin tienoilla. Sunnuntai-iltana kun lähdemme Paraisilta, suuntaamme koko porukalla Karkkilan suuntaan, Tuomo Seiterä kertoo.

Se onkin jo melko lähellä tivolin kotipaikkaa ja varikkoa, joka sijaitsee Lopella, Läyliäisten kylässä.

– Se onkin sitten keskellä ei-mitään, mutta hyvä vastapaino sille, kun kierretään kaupunkien keskustoja ja ollaan aina ihmisten silmien alla, Mari Seiterä toteaa.

Kilometrit kortilla

Kilometrit ja turhien sellaisten välttäminen on tivoli-alalla erittäin tärkeä juttu. Kiertueet suunnitellaan jo hyvissä ajoin ja niihin kuuluu tietyt vakiopysähdykset tiettyinä ajankohtina: Seiterällä vuosi alkaa pääsiäisenä Riihimäeltä ja vappuna ollaan Porissa. Yhteen kauteen mahtuu 3 600 ajettua kilometriä – eli lähemmäs 140 000 kun tuon lukeman kertoo kaikilla ajoneuvoilla.

Kiertueella ollaan yleensä 6 kuukautta vuodesta, huhtikuusta syyskuuhun, jonka jälkeen huolletaan kalustoa, katsastetaan autoja, hoidetaan paperitöitä ja suunnitellaan tulevaa. Valmistelut alkavat jo helmikuun puolella – joten sitä todellista tivolien hiljaiseloa on oikeastaan vain kaksi kuukautta vuodesta.

Kokki avainasemassa

Normaali viikkorytmi koostuu maanantain pystyttämisestä, tiistain vapaapäivästä, keskiviikosta sunnuntaihin ollaan paikkakunnalla ja sunnuntaina tivoli puretaan ja ajetaan kohti seuraavaa kohdetta. Täydessä karavaanissa on tällä hetkellä yli 30 ajoneuvoa, työntekijöitä 37. Tähän lukemaan kuuluu muuten myös oma kokki, joka valmistaa kaikki henkilökunnan ruoat matkan varrella.

– Hän onkin se tärkein lenkki, sillä tälläkin alalla pätee sama sääntö kuin muualla: hyvä ruoka, hyvä mieli, Seiterät toteavat.

Upea tunnustus

Tivoliperinne Suomessa hyväksyttiin viime marraskuussa osaksi Opetus- ja kulttuuriministeriön nimeämää Suomen Elävän perinnön kansallista luetteloa, jonka itseoikeutettuna ykkösenä on saunaperinne.

Tämä onkin Seiteröille erityinen ylpeyden aihe, sillä Tuomo Seiterä toimii tällä hetkellä Suomen tivolien ja sirkusten yhdistys ry:n puheenjohtajana.

Mikael Heinrichs
050-306 2004/mikael.heinrichs@aumedia.fi