Mentalisti toivoo pääsevänsä etuliitteestään

Pete Poskiparta. Kuva: Daniel Lehtovirta.
Pete Poskiparta. Kuva: Daniel Lehtovirta.
Paraisille tuleva Pete Poskiparta tuo uuden esityksen lavoille lokakuun puolessavälissä. Tänne hän tuo alkuperäisen esityksen – joka kuulemma on timanttisessa kunnossa.
Aikaisemmin kohderyhmä on koostunut pääasiassa yritysryhmistä, mutta nyt mentalisti Pete Poskiparta kiertää maita ja mantuja. Uusi esitys ”Mielenkääntäjä” saa ensi-iltansa 16. lokakuuta Tampereella – ja sitä ennen mies vierailee Paraisilla Punt-hallin teatterisalissa 9. lokakuuta alkuperäisellä ”Mies, mikrofoni ja mieli” -esityksellään. Tähän mennessä sen on nähnyt noin 5 000 katsojaa.
– Alkuperäinen esitys alkaa olemaan melko timanttisessa iskussa tällä hetkellä, kaikki pienet kauneusvirheet on korjattu matkan varrella. Juuri tällä hetkellä tuo show on juuri niin hyvä kuin se vain voi olla, Poskiparta toteaa.
Poskiparta nousi aikoinaan suuren yleisön tietouteen taikurina, mutta vuosien mittaan hänen esityksesnä alkoivat sisältämään entistä enemmän mentalismiin viittaavia temppuja.
Tänä päivänä melko monet tietävät jo mistä on kyse, verrattuna kymmenen vuoden takaiseen tilanteeseen, jolloin monet luulivat Poskiparran harrastavan jotakin voodoo-taikuutta muistuttavaa.
– Tv-sarja ”Mentalist” on ollut mitä mainiointa markkinointia alalle, sillä nyt ihmiset tietävät mistä on kyse. Minun toiveeni onkin, että voisin esittäytyä ilman etuliitettä ja ihmiset siitä huolimatta tietäisivät mihin ovat tulossa, hän sanoo.
Poskiparta aloitti urheiluselostajana radio Auran Aalloilla selostamalla koripalloa Uudestakaupungista siirtyen myöhemmin myös jääkiekon pariin TPS-kiekon myötä.
– Muutaman kauden ajan tein sitä hommaa, joka oli ollut eräs unelmaduuni opiskeluaikoina. Huomasin kuitenkin ajan myötä, ettei se ehkä ollut minun juttuni sittenkään.
Sen sijaan taikuudesta tuli miehelle uusi ammatti. Taikurina Poskiparta kuului maan kärkikaartiin ja keräsi useita palkintoja ja ehti esiintymään sekä radiossa että televisiossa eri yhteyksissä. Joskus vuosituhannen vaihteessa mentalismi alkoi kuitenkin kiinnostamaan häntä yhä enemmän. Esiintymisissä oli sitäkin ennen ollut mukana muutamia mentalismiin viittaavia temppuja, mutta koettuaan amerikkalaisen Richard Osterlindin esityksen, Poskiparta tiesi tämän olevan ”hänen juttunsa”.
– Hänessä kiehtoi ennen kaikkea se, että hän näytti aivan tavalliselta kundilta, vaikka teki kaikenlaisia ällistyttäviä juttuja. Useimmat muut mentalistit olivat siihen aikaan outoja hahmoja, osittain perustaen esityksenä myös siihen lähtökohtaan. Osterlind oli täydellinen vastakohta tälle suuntaukselle.
Taikurina ja mentalistina Poskiparta on esiintynyt useassa eri maassa. Itsestään selvien naapurimaiden Ruotsin ja Viron ohella hän on niittänyt mainetta myös Saksassa, Espanjassa, Englannissa ja Yhdysvalloissa.
– Taikuriksi voi opiskella, mutta mentalismia joutuu jokainen asiasta kiinnostunut oppimaan omin avuin ja muilta alalla toimivilta.
Mentalismia kutsutaan joskus myös ajatusten lukemiseksi, ja onkin kaikessa yksinkertaisuudessaan eräänlainen taikatemppu, jonka avulla mentalisti pyrkii antamaan itsestään kuvan jonka mukaan hän omaa yliluonnollisia kykyjä.
Kansainvälinen Psychic Entertainers Association on eräänlainen kattojärjestö, jonka piirissä kollegat tapaavat. Toimintaan kuuluu muun muassa jokavuotinen symposiumi, joka tunnetaan nimellä Meeting of the Minds.
– Kanssakäyminen on hyvin rentoa ja avointa näissä tapaamisissa, joissa vaihdetaan ajatuksia ja ideoita. Omalta osaltani on toki myös etuna se, etteivät pohjoisamerikkalaiset kollegat koe minua suoranaisena kilpailijana.
Millainen prosessi show-kokonaisuuden rakentaminen sinun kohdallasi on?
– Kyse on nimen omaan prosessista, joka yleensä kuuluu kesään jolloin esiintymisiä ei juurikaan ole. Matkaan tarttuu aina jotain pientä ja testailen näitä ideoita perheen parissa ja naapureilla ja muilla tuttavilla. Kun riittävän moni juttu osoittautuu toimivaksi, pureudun käsikirjoitukseen. Tällä hetkellä olen juurikin uuden, lokakuuksi valmistuvan shown käsikirjoituksen parissa.
Varsinaisten esiintymisten ohella suurimman osan ajasta vievät kuitenkin kaikenlaiset muut oheisjutut. Monta rautaa on aina tulessa: markkinointi, sosiaaliset mediat, lehtihaastattelut ja suunnittelutyö – unohtamatta muuta byrokratiaa.
– Tämä kaikki käy kyllä ihan kokopäiväisestä työstä, Poskiparta sanoo.
Alati koveneva kilpailu ihmisten vapaa-ajasta on Poskiparran tiedossa. Hän näkee esimerkiksi elokuvateatterit, teatterit, keilahallit ja sirkukset suurimpina kilpailijoinaan viihdealalla. Ihmisten aika on kerta kaikkiaan kortilla.
Show’n rantautuminen myös Paraisille selittyy pitkälti kahdella asialla: hän löysi paikallisen järjestäjän joka oli asian suhteen aktiivinen sekä Poskiparran halu esiintyä myös paikkakunnilla, jotka usein ”unohtuvat” viihdevankkurien kulkiessa ohi.
– Olen itse lähtöisin Uudestakaupungista, joka on eräänlainen pussinperä jonne ei tulla muuten kuin varta vasten. Tunnen sympatiaa tällaisia paikkakuntia kohtaan, ja on kivaa päästä esiintymään esimerkiksi usein Turun jalkoihin jääville paikkakunnille kuten Paraisille ja Kaarinaan.
Sopivien tilojen löytäminen ei kuitenkaan ole aivan yksinkertainen juttu entuudestaan tuntemattomilla paikkakunnilla.
– Tässä kohtaa hyvät paikalliset yhteistyökumppanit ovat tärkeässä asemassa, he osaavat omat paikkakuntansa asiat, Poskiparta toteaa.
Paraisille tuleva esitys sopii käytännössä yli 10-vuotiaille, vaikka se ei missään nimessä ole lapsilta kielletty. Sitä nuoremmat eivät kuitenkaan välttämättä ymmärrä esitystä.
Mikael Heinrichs
050 306 2004/mikael.heinrichs@fabsy.fi