Karhunkierros uudelleen

Ei, en ole kiertänyt Karhunkierrosta uudelleen, mutta saatuani selville mitä sieltä voi löytää alkukesästä, olen uudestaan kiinnostunut. Kiertäessämme Karhunkierroksen elokuun lopulla saimme ihailla hienoja maisemia, syödä puolukoita ja mustikoita, joita paikoin oli erittäin runsaasti, mutta kukkaloisto puuttui ja metsä oli aika hiljainen, ainoastaan lapintiaisten ääntelyä ja palokärjen “kryi kryi kryi” -huutoja kuului.

Eniten minua kiinnostaa sinipyrstö, pieni varpuslintu, jonka pyrstö on kirkkaansininen ja selkä sinimusta. Ruosteenpunaiset kupeet korostavat hienosti sinistä väriä. Sinipyrstökoiraat laulavat koko kesäkuun ajan, mikä tekee niiden löytämisen helpommaksi.

Ei, en ole harkinnut osallistumista ultrajuoksuun, mutta olen aika varma siitä, että vielä hakeudun Karhunkierrokselle löytääkseni sinipyrstön, neidonkengän ja tikankontin!

Sinipyrstöjen levinneisyysalue ulottuu Kuusamosta yli koko Siperian Kamtsatkan niemimaalle ja Japaniin asti. Kuusamon pesimisalue on eristetty saareke, sellaisia syntyy kun laji on levittäytymässä uusille alueille.

Euroopassa voi helpoiten löytää sinipyrstön Kuusamosta. Siksi lintumiehiä, ennen kaikkea Englannista, saapuu bongausmatkalle sinne! Varmimmin sinipyrstön löytää Rukan läheltä, Valtavaaran maastosta.

Valtavaaran itäosaan on tehty 1,8 kilometrin pituinen luontopolku, ”Sinipyrstön pyrähdys”, kuusimetsään jossa sinipyrstö pesii. Autolla pääsee perille aivan luontopolun alkuun! Toinen pesimäympäristö on Ahmavaaran rinteellä Valtavaaran eteläpuolella. Edestakaisin kuljettaessa matkaa tulee Rukalta noin 10 km.

Kevätkaudella Kuusamosta löytyy paljon harvinaisia kasveja. Oulangan campingalueelta lähtee 5 kilometrin mittainen luontopolku joka kaartaa Rytilammen kautta. Jo kahden ensimmäisen kilometrin aikana on mahdollista löytää runsaasti harvinaisia, komeita ja värikkäitä kämmeköitä,.

Neidonkenkä kasvaa varjoisissa kuusikoissa, mutta myös polkujen varsilla kuivemmassa ympäristössä. Se on 10-12 cm korkea, yksinäinen kukka ja kukan varsi on väriltään roosa. Maanpinnassa on yksi ainoa lehti, joka on purppuranpunainen alta. Neidonkenkä kukkii touko-kesäkuussa.

Toinen kämmekkä, jonka voi löytää Rytilammen luontopolulta, on tikankontti. Sitä löytyy Kuusamon lisäksi Tornio-Pello-Rovaniemi-kolmion sisältä ja meitä lähinnä myös Ahvenanmaalta.

Tikankontti kasvaa noin puolen metrin korkuiseksi. Kukat ovat isoja, leveys 6-9 senttimetriä, purppuranpunaisia, keltainen huuli on iso ja pullea. Tikankontti kasvaa lehtomaisessa kosteassa metsässä ja kukkii kesäkuussa. Molemmat kämmekät ovat kalkinsuosijoita. Myöhemmin kesällä, heinäkuussa, voi Kiutakönkäältä löytää lapinvuokkoja.

Jos on kiinnostunut extreme-urheilusta voi toukokuussa osallistua Karhunkierroksen ultrajuoksuun. Silloin juostaan koko vaellusreitti ja lisäksi lyhyt loppusuora niin, että reitin pituudeksi tulee 83 km.

Tänä vuonna miesten sarjan voittaja käytti aikaa 8 tuntia 19 minuuttia ja naisten sarjan voittaja 10 tuntia 31 minuuttia. Me kuljimme saman matkan 35 tunnissa jaettuna viidelle päivälle.

Ei, en ole harkinnut osallistumista ultrajuoksuun, mutta olen aika varma siitä, että vielä hakeudun Karhunkierrokselle löytääkseni sinipyrstön, neidonkengän ja tikankontin!

Kari Penttinen
Biologi, Kalakoulun entinen rehtori

1 Kommentti

  1. Autolla pääsee perille aivan luontopolun alkuun! Ja kaiken maailman lintumiehiä, ennen kaikkea Englannista, saapuu lentäen Kuusamoon, jossa ei ilmastonmuutoksesta ole tietoakaan. Pikkulinnut tykkää vai olisiko tuo bongaaminen varsinainen Karhunpalvelus uudelleen?

Kommentointi on suljettu.