Käytännön työnohjausta

Työharjoittelu on monelle opiskelijalle ensimmäinen iso askel työelämään. Silloin tutustuu työpaikkaan, josta on itse kiinnostunut ja oppii millaista on työ tällä alalla.
Parhaassa tapauksessa työharjoittelu johtaa pidempään työllistämissuhteeseen. Mutta tärkeintä kaikesta on harjoittelusta saatava kokemus. Eikä vain itse työstä vaan koko prosessista työhakemuksineen ja -haastatteluineen.
Monen yhdeksäsluokkalaisen on kovin vaikeaa päättää mihin kouluun he hakevat peruskoulun jälkeen ja se on ymmärrettävää, koska onhan kyse omasta tulevaisuudesta. Onneksi on olemassa aivan loistava asia, TET (Työelämään tutustuminen).
Sen tarkoituksena on että oppilaat hakevat harjoitteluun työpaikalle, josta he itse ovat kiinnostuneita ja jossa he ehkä voisivat tulevaisuudessa työskennellä. Voi hakea rakennusfirmaan tai vakuutusyhtiöön tai ehkä elokuvateatteriin, valinta on toisin sanoen täysin vapaa.
Työnantajan tulee muistaa että harjoittelijoiden pitää saada suorittaa sellaisia työtehtäviä, jotka antavat ammatista todenmukaisen kuvan. Ei ole tarkoitus että harjoittelija tyhjentää roskakoreja tai keittää kahvia, jos ei nyt satu olemaan kyse yrityksestä, joka ainoastaan tyhjentää roskakoreja ja keittää kahvia.
Jos TET-harjoittelulla on oppilaaseen myönteinen vaikutus, kuten useimmiten onkin, se voi auttaa häntä päättämään kun on aika aloittaa toisen asteen opinnot.
Ne, jotka eivät vielä osaa päättää millä alalla he haluaisivat työskennellä, valitsevat usein lukion saadakseen lisää miettimisaikaa. Kun kolme vuotta lukiossa on kulunut, ollaan jälleen saman kysymyksen edessä kuin peruskoulun päättyessä. Mihin nyt?
Ammattikouluilla on useiden kuukausien mittaisia harjoittelujaksoja, jolloin oppilaat työskentelevät sillä alalla, jolle he kouluttautuvat. Heillä on jo tietty osaaminen alalta ennen harjoittelun alkamista. Koska lukiolaiset eivät erikoistu johonkin tiettyyn aineeseen, katsotaan että heillä ei ole valmiuksia pitempään jaksoon työelämässä ja siksi lukioaikana on vain muutama TET-päivä.
Monille lukioaika on taloudellisesti hankala eikä opintotuki riitä vuokraan ja ruokaan. Silloin enemmän kuin koskaan tarvittaisiin hieman työkokemusta ja ehkä harjoittelupaikka, joka toisi vähän viikonloppu- ja iltatyötä ja näyttäisi tien tulevaisuuden työhön samalla tavalla kuin yläasteella!
Allekirjoittaa yksi joka on saanut kolme tarjousta jatkotyöstä kolmesta harjoittelupaikasta.