Envishet

Oliwer Bäcklund.
Klockan ringer in till rast och alla elever springer ut på skolgården för att leka. Då läraren tittar upp ur boken ser hon en liten pojke som sitter ensam kvar i klassen. Hon går fram till honom, lägger en tröstande hand på hans axel, ler försiktigt och säger ”Bry dig inte om dem, någon dag kommer du vara deras chef.”.
Detta är en paradox i sig. För hur skall pojken som aldrig vågar räcka upp handen eller hålla en presentation få den kunskap som förutsetts för att han skall bli framgångsrik?

Det finns bara en person som står mellan dig och din framgång, och det är du.

Men från den dagen framåt gör han sitt allt för att trots detta lära sig så mycket som möjligt och med tiden utvecklar han en egenskap du aldrig någonsin kommer lära dig i skolan. Envishet.
För att fritt översätta ett citat av USA:s f.d. president Calvin Coolidge: Ingen egenskap i världen kan ersätta envishet. Talang kommer inte göra det: ingenting är vanligare än talangfulla människor som aldrig når framgång. Geni kommer inte göra det: obelönad genialitet är nästan ett ordspråk. Utbildning kommer aldrig göra det: världen är full av utslagna högutbildade. Envishet och uthållighet är i särklass oslagbara.
Så hur ser den här envisheten ut i verkligheten?
Även om det inte finns något klart svar på detta tror jag att det finns tre enkla steg vi kan ta för att komma lite närmare vårt mål.
1. Lär dig av dina misstag
Varje gång du gör ett fel lär du dig något nytt. Du lär dig vad du själv och andra klarar av och var dina svagheter ligger. Du tvingas ta en paus, analysera händelseförloppet, hitta på nya lösningar och innovationer. Du försöker envist om och om igen tills du hittar i mål. Framförallt håller misstagen oss ödmjuka. Mänskliga.
2. Lär dig av dina och framförallt andras framgångar
För ett tag sedan höll jag en workshop vars mål var att skapa fiktiva startupföretag. En kille pitchade en bra idé för mig men var redan från början beredd att ge upp eftersom han efter bara några minuters forskande hade upptäckt att det redan fanns ett företag som redan producerade samma tjänst. Jag bad honom att inte ge upp och istället undersöka hur det gick för företaget.
Han återvände några minuter senare ännu mer besviken; det visade sig att företaget nått enorm framgång.
Detta är allt annat än en orsak att ge upp. Företagets framgång bevisade bara att det fanns en enorm marknad för hans produkt och så länge han tror att han kan erbjuda en ny infallsvinkel så är detta, tvärtom, ett superbt första tecken på att han kommer nå framgång.
3. Motionera regelbundet och ät hälsosamt
Det är lätt att skylla ens osunda levnadsvanor på att man inte har tid men faktum är att du i mångfald får tillbaka den tid du lägger på ditt välmående, i form av energi och utstrålning.
Dessutom kan du alltid skriva några rader på din kolumn om envishet då du väntar på att äggen kokat klart. Du kan lösa ett problem i kolumnens logik då du hackar kålen. Du kan svara på några mejl istället för att stirra ut i tomma intet efter att du lagt ner hantlarna mellan kombinationerna på gymmet. Men för guds skull, svara aldrig på ett mejl från toaletten. Det finns ingen person som är så viktig och ingen affär som är så brådskande att det skulle täcka kostnaderna för alla dina dränkta telefoner. Jag lovar.
Tricket är att alltid vara lite envisare än alla andra. Att alltid vakna lite tidigare än dina konkurrenter, svara lite snabbare och kämpa lite hårdare. Det finns bara en person som står mellan dig och din framgång, och det är du.
Oliwer Bäcklund
entreprenör